Kako će izgledati nove kuće na Banovini?

09.12.2021.

08:09

Autor: Mirjana Grahovac/U mreži Prvog/HRT/D.D.

O planu gradnje na Banovini

O planu gradnje na Banovini

Foto: U mreži Prvog / HRT

Poštujući sve ono što smo zatekli prije potresa u procesu rada analize, mislim da smo puno onoga što je obilježje tog kraja na koji idu te zamjenske obiteljske kuće ugradili u vizualni identitet, a suvremeni materijali i metodologije projektiranja daju nam za pravo da ti objekti budu gotovo pa pasivni objekti, i da stil gradnje bude suvremen, rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat za emisiju "U mreži Prvog" Hrvatskog radija.

Je li sve spremno za gradnju prvih kuća, koliko je zahtjeva dosad stiglo, kad će biti prva useljenja u nove stambene objekte na potresom stradalom području? O planu gradnje obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na Banovini razgovaraju ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek te dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić.

- Prezentacija je očekivano izazvala veliku pozornost javnosti, izgledalo je kao da obnova zaista kreće i da je pripremljen cijeli projekt i da svi mjeseci rada sada daju konkretan rezultat, i vidi se da dolazi jedan novi zamah u obnovi, rekla je urednica Mirjana Grahovac.

Na pitanje kreće li obnova već za pet tjedana s prvim potpisima, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat odvratio je kako je u srijedu objavljen prvi javni poziv i da će svaka dva tjedna određeni broj zamjenskih obiteljskih kuća s 28. prosincem ići u segment ugovaranja izgradnje prvih višestambenih zgrada, što je dokaz da je napravljena jedna kvalitetna priprema, kojoj su podlogu dali stručnjaci.

- Dali smo priliku arhitektima da se razigraju, da su dobili slobodne ruke siguran sam da niti ovaj tradicijski niti ovaj urbani projekt ne bi bili takvog zdanja, ali poštujući sve ono što smo zatekli prije potresa u procesu rada jedne takve analize, mislim da smo puno onoga što je obilježje tog kraja na koji idu te zamjenske obiteljske kuće ugradili u vizualni identitet, a suvremeni materijali i metodologije projektiranja daju nam za pravo da ti objekti budu gotovo pa pasivni objekti, i da stil gradnje bude suvremen, rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Horvat je zahvalio Građevinskom, Arhitektonskom i Geološko-naftnom fakultetu na stručnim analizama koje su napravili bez ijedne kune naknade.

- Zadatak koji je stavljen pred struku napravljen je vrlo kvalitetno, i to u konačnici državu neće ništa koštati, zaključio je Darko Horvat.

Kako će izgledati nove kuće?

- Prepoznali smo tu obiteljsku različitost koja je u tom kraju, gdje žive i po tri generacije u istom kućanstvu, i to je jedan od razloga zašto smo išli s dva modela, s ti smo dali pravo odabira. Odabir ne samo što se tiče dizajna kuće, je li to urbana ili tradicionalna, nego i odabir broja prostorija u kvadratima. Znamo da je dano 55 kvadrata za jednog do dva člana obitelji, 70 za tro do četveročlanu obitelj, i 85 za peteročlanu i višečlanu obitelj. Ovdje je bilo bitno da u obiteljima koje su kompaktnije, koje imaju manje generacija, pružimo dnevni boravak s manje spavaćih soba, a u višegeneracijskim obiteljima - više spavaćih soba, da se postiže ta intima, i osjećaj udobnosti u prostru, ističe državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

- Sve kuće koje projektiramo apsolutno su usklađene s pravilom struke i one su apsolutno potresno sigurne. Sve su građene po visokim energetskim standardima, i sadržavaju touch tradicionalne arhitekture i ostaju sjedinjene s tim prostorom. Osim tipa kuće, tradicionalni ili urbani model, svaki vlasnik će moći i tehnologiju u kojoj će se kuća graditi. Jučer je objavljeno prvo javno nadmetanje za 30 kuća, u tom tjednom ritmu do kraj godine ćemo raspisati natječaj za 170 kuća, znači još 135 kuća, i kroz te tehnologije ćemo otvoriti i tržišni prostor, dodaje Hanžek.       


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!