Tucaković: Ove godine broj požara mnogo veći u odnosu na prošlu

05.07.2022.

12:45

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

S ljetnom sezonom kreće i protupožarna sezona za hrvatske vatrogasce. Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvtaska" napominje kako je važno požare što prije dojaviti, kako bi vatrogasci mogli što prije reagirati i sa što većim brojem snaga ugasiti požar. Brojke pokazuju kako je ove godine broj požara mnogo veći u odnosu na prošlu – čak 57 posto više požara na otvorenom prostoru u Republici Hrvatskoj. 

"Broj požara raslinja u priobalju porastao je za čak 80 posto"

Razlog tome je, kaže Tucaković, sušni proljetni period.

- Bilo je preko 6880 požara samo na otvorenom prostoru. Broj požara raslinja u priobalju porastao je za čak 80 posto, a opožarena površina za čak 240 posto. Dakle, ove godine već imamo preko 46 tisuća hektara spaljene površine – najviše na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, pa tek onda Splitsko-dalmatinske županije, objašnjava.

Iako manjih požara ima gotovo svakodnevno, onih većih koji ugrožavaju i ljudske živote te kuće, nije bilo.

- Sva kupljena tehnika i pripremljenost vatrogasaca, ustrojavanje operativno-vatrogasnog zapovjedništva, te sve pripreme koje su županijski vatrogasni zapovjednici lokalnih samouprava temeljem programa Vlade Republike Hrvatske, napravili, doprinijeli su tome. Kao i edukacija i promidžbene aktivnosti, te sve što poduzimamo da se što prije reagira i što brže požar stavi pod kontrolu, kaže Tucaković.

Nabavljeno je, dodaje, 400 novih vatrogasnih vozila, te velik broj opreme kroz različite projekata koje su pokrenuli Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Što se tiče zračnih snaga, Tucaković smatra kako hrvatsko vatrogastvo ima najbolje pilote i kanadere, kao i kvalitetne tehničare koji preko noći osiguravaju da letjelice budu spremne za let.

- Kako raste sezona, tako i mi rastemo sa snagama. Najbitnija je suradnja s vatrogascima na terenu i sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima, kao i sustav koji mora odmah odgovoriti na bilo kakav požar, dodao je.

 Tijekom jučerašnjeg dana, dodaje, dogodio se požar na području Crne Gore, što se također prati.

- To radimo u suradnji na lokalnoj suradnji i suradnja je jako dobra. Bez toga ne bi ni bilo dobro djelovanja, poručio je. 

"U slučaju nastanka požara važno je odmah započeti s gašenjem"

Što se tiče sezonskih vatrogasaca s kontinenta koji dolaze u ispomoć tijekom sezone, Tucaković kako je odobrenje na zaposlenje dobilo 1130 vatrogasaca.

- Ovisi o rastu požara i glavnom naporu sezone. Temeljem programa Vlade, odobreno je 16 milijuna kuna za plaće sezonskih vatrogasaca. I kod nas u vatrogastvu se malo osjeća manjak – nije drastično, ali mi smo već sada uspostavili 77 vatrogasca s kontinenta koji su sada raspoređeni po otocima i u priobalju, s 27 dodatnih vozila, plus 12 vozila iz robnih zaliha koja smo također preselili u priobalje. Dakle, poduzet je niz mjera kako bi bilo što manje požara. Naravno, treba pozvati ljude u preventivnom smislu da doprinesu da dođe do požara ne dođe – ako dođe, te su posljedice velike godinama, napominje.

Tucaković ističe kako u slučaju nastanka požara važno je odmah započeti s gašenjem, obavijestiti vatrogasce na 193 ili Centar 112, isključiti struju i plin, i sve ono što može dodatno uzrokovati još veću materijalnu štetu.

- Treba javiti vatrogascima što i gdje gori, ima li opasnosti po njih, te se ponašati odgovorno kako bi vatrogasci mogli prići prilaznom putu za gašenje požara, rekao je. 

Osim požara, vatrogasci su uvijek spremni i za druge akcije, poput grmljavinskih nevremena, tuče ili poplava.

- Vatrogasci su bili prvi koji su pomogli u pandemiji i potresu. Nedavno su vatrogasci pomagali i u kod pada zrakoplova. Dakle, sposobnosti vatrogastva su različite, i mi ih razvijamo kroz povijest. Provodimo i aktivnosti s djecom u osnovnim i srednjim školama, a nedavno smo imali i državno vatrogasno natjecanje. U vatrogastvu je velik broj dobrih ljudi koji rade svoj posao, istaknuo je. 

Hrvatski vatrogasci velikog su srca

Glavni zapovjednik vatrogasne postrojbe Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević kaže kako je na području Splita situacija trenutno zadovoljavajuća, te bez većih požara.

- Na području županije je svaki dana desetak intervencija, ali uspijemo to riješiti prije nego se razvije, poručio je.

Ožujak je, dodaje, bio rekordan po broju požara gdje je bilo oko 400 intervencija požara otvorenih prostora, što će vjerojatno podignuti ovogodišnju statistiku požara iznad desetogodišnjeg prosjeka.

Na sreću, kaže Kovačević, piromana je jako malo, a 90 posto požara izazvano je nepažnjom – upozorava građane kako je važno ne paliti ništa u za to nepredviđenim prostorima, te poštivati zakonske propise.

Za ovu sezonu su na području Splitsko-dalmatinske županije spremna tri kanadera, što je po mnogima malo.

- Oni su za prvi udar i gašenje borove šume, dok zemaljski vatrogasci vrše dogašivanje. Imamo pet kanadera – danas su spremna tri, ali bude li potrebno vrlo se brzo formiraju i ostali. Do sada smo sve uspijevali riješiti s njima, pa se nadamo da ćemo i ove godine. Tu su još i traktori i helikopteri, mislim da je to dovoljno, kaže Kovačević.

Da su hrvatski vatrogasci zaista velikog srca, pokazuje i humanitarna akcija koju je pokrenula Javna vatrogasna postrojba Split "Srcem za male heroje".

- Namjena je prikupljanje sredstava za uređaj za transport onih najmanjih, ugrožene djece. Potreban je moderniji uređaj, inteligentni inhalacijski ventilator, kaže Mario Mikas, zapovjednik JVP Split.

U akciju se mogu uključiti svi građani, te donacijom pomoći kako bi se sredstva prikupila čim prije. 31. srpnja na Splitskoj će se rivi održati i humanitarna utrka za sve građane.

- Pozivamo sve da se putem Facebook stranice uključe u donaciju, zaključuje Mikas. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!