Turković Gulin: Izložit ćemo svoje zdravlje, ali djetetu bliski kontakt nismo i nećemo uskratiti

14:17 / 01.09.2021.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge SIDRO

Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge SIDRO

Foto: Studio 4 / HRT

Danas je službeno počela nova pedagoška godina što znači da se diljem zemlje tisuće vrtićke djece vraća u svoje odgojne skupine. Zavod za javno zdravstvo propisao je epidemiološke mjere kojih bi se trebali držati, no neki odgojitelji njima nisu zadovoljni. Iz udruge SIDRO uputili su otvoreno pismo u kojem zahtijevaju hitno donošenje epidemioloških uputa za rad vrtića, koje će uvažiti posebnosti njihovog rada.

- Riječ je o uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti Covid-19, a odnosi se na rad predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova. Sama činjenica da se u tom naslovu izjednačava djecu predškolske, školske pa i srednjoškolske dobi, pokazuje da se radi o nerazumijevanju razvojnih specifičnosti djece predškolske dobi, rekla je predsjednica udruge SIDRO, Katarina Turković Gulin.

Istaknula je kako je najveći problem fizička udaljenost.

- U jasličkoj skupini imate jednogodišnjake i dvogodišnjake koje morate držati na distanci jednako kao što to morate činiti s djecom u školi. Dijete te dobi ne može to razumjeti, a kompletan odgojno obrazovni rad temelji se na socijalnoj blizini, potreban je zagrljaj i bliski kontakt. U suprotnom ne možemo obavljati odgojno obrazovni rad, istaknula je. 

Na upit kakve posljedice mogu biti za dijete, ako će neki odgojitelji biti distancirani, Turković Gulin je rekla kako se to neće dogoditi.

- Ne može se dogodit da odgojitelj radi u skupini sa djecom i da djetetu koje traži utjehu da mu je uskrati. Tu smo da izložimo svoje zdravlje ako je potrebno, ali djetetu takav bliski kontakt nismo i nećemo uskratiti, naglasila je.

Dodala je da je sve ovo što se događa ostavilo posljedice na djecu.

- Primjećujemo određene promjene u ponašanju - teže odvajanje od roditelja, motorički nemir, povratak na period početaka u vrtiću, rekla je dodavši kako se mora uključiti i druge stručnjake da odgojiteljima pomognu kako djetetu što bolje pružiti podršku kako te posljedice ne bi bile dugoročne.

Na upit kako će izgledati prilagodba djece koja tek sada kreću u vrtićki svijet, Turković Gulin je rekla kako su velike razlike što pojedini vrtići odlučuju.

- Neki će dopustiti prilagodbu uz prisustvo roditelja. Kako epidemiološke upute to ne preporučuju neki vrtići su odlučili da će dopustiti 15 minuta jedan-dva dana, ali uz potrebu da roditelj pokaže covid potvrdu, a neki vrtići u potpunosti su zabranili dolaženje roditelja u prostore vrtića. To znači da djecu koja tek kreću u vrtić roditelj će predati nepoznatoj osobi i činiti što. To je izuzetno stresno i za dijete i za roditelje.

- Voljela bi reći da nema potrebe za strah, ali ima. Morat ćemo se zajedničkim snagama obratiti osnivačima i tražiti promjene. Roditelji su ti koji kao korisnici usluge moraju razumjeti što se događa u skupini i reagirati prema ustanovama koje su dužne osigurati uvjete koji su propisani, istaknula je. 

Dodala je i kako su isti dopis koji su poslali u petak, slali i u svibnju prošle godine.

- HZJZ ne reagira, ne uči ne svojim greškama, ali su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dosta suradljivi, a posebno nas vesele osnivači. Konkretno u Zagrebu su već krenule odluke koje smo mi inicirali u prijedlozima rješenja, a vidimo da se pokrenulo u Rijeci i u Splitu. Idemo polako prema smjeru da se stvari poprave u predškolskom odgoju i obrazovanju, zaključila je Turković Gulin. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!