Navala na studentske domove

02.08.2022.

21:12

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT

Soba u studentskom domu

Soba u studentskom domu

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Krajem srpnja zaključeni su natječaji za smještaj u studentske domove za novu akademsku godinu. Novi stari studenti sredinom kolovoza doznat će jesu li dobili mjesto. A kao i prethodnih godina i ove se javilo više studenata nego što je smještajnih kapaciteta.

Matija Čeh, student povijesti i filozofije iz Grubišnog polja je tijekom studija većinom bio smješten u zagrebačkom studentskom domu "Stjepan Radić".

Godinu dana živio je s cimerom u unajmljenom stanu, no za njega dvojbe nema. I šesti se put prijavio za mjesto u domu. Stanarinu je kaže, plaćao oko 1400 kn, a smještaj u domu stoji 375 kn.

Pozitivnom ishodu natječaja za smještaj nada se i brucošica Paula koja se najesen zbog studija seli u Split. Nada se domu, jer je to financijski najisplativije. Kaže kako je tražila stanove za najam, a najjetinija stanarina je 300 eura.

Cijena smještaja važna je stavka u studentskom budžetu. Primjerice, u zagrebačkim domovima stoji od 100 do 600 kuna mjesečno. No mjesta je godinama premalo.

- U studentskim domovima ima nešto više od sedam i pol tisuća mjesta. Kao i svake godine zaprimli smo oko 10 tisuća molbi, kaže pomoćnik ravnatelja za sektor Studentski smještaj SC-a Zagreb Vlado Levak. Dodaje kako je se potražnja za mjestom u domovima kreće oko te brojke u zadnje tri godine.

I u osječkim studenskim domovima broj prijava za smještaj raste. Prema riječima rukovoditeljice za Studentski smještaj SC-a Osijek Ivane Herceg Mišković - zaprimili su 1960 prijava, što je dosta više u odnosu na prijašnje godine.

Do sredine kolovoza znat će se tko je dobio mjesto u domu, a tko kreće u potragu za podstanarskim smještajem.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!