Gradonačelnik o 'stolu od zlata': Služit će generacijama, nije ni skup

08.03.2023.

19:59

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/HRT

Tomislav Bulić i stol koji košta 22.500 eura

Tomislav Bulić i stol koji košta 22.500 eura

Foto: HRT / HTV

Veliku pozornost javnosti u Benkovcu ovih je dana izazvao jedan stol! Gradonačelnik Tomislav Bulić za buduću je gradsku vijećnicu iz gradskog proračuna izdvojio 22.500 eura. Naravno da se odmah postavilo pitanje treba li gradu, čiji je proračun manji od 3 milijuna eura, u doba krize takav stol. 

Svjedočio je stol posljednjoj večeri, okupljanju vitezova, potpisivanju pobjede i kapitulacije, gozbama svih vrsta. Bez dobrog se i čvrstoga stola ne može ni danas. Posebno u Benkovcu.

- U Parizu Elizejska palača, svi oni stolovi tamo posramili bi se stola koji krasi Gradsku vijećnicu u Benkovcu, kaže Frane Tokić iz Domovinskog pokreta. 

Dug je 9 i širok 2,20 metara. Ukupno 18 kvadrata. Koštao je 22.500 eura. Jedan metar četvorni stola stoji 1250 eura. Otprilike toliko stoji kvadrat stana u Slavoniji. Ponosan, za njim sjedi stolar Marko Marinić. Radio ga je dva mjeseca. Nije mu to najveći posao u karijeri, ali je jedan od najljepših. 

Zlatni ili pozlaćeni, zapitali su se svi kad su čuli cijenu. Svi osim gradonačelnika Tomislava Bulića koji odgovara: "Ako želite kvalitetu i nešto što će služiti generacijama, onda nije ni skup".

Gasi se rasvjeta, a rasipa za stol


Gradski proračun u problemu, gasi se rasvjeta po selima, rasipa za stol, šuška se po Benkovcu. Gradonačelnik odgovara kako se sa štednjom na javnoj rasvjeti počelo kad je nastupila korona. Međutim, poskupjeli su voda i druge komunalije. Oporba na nogama.


Frane Tokić iz Domovinskog pokreta smatra kako gradonačelnik "pokazuje bahatost, a da stol simbolizira njegov način vladavine".


Za stol od zlata čuli su i Benkovčani. "Preskup, ako se gasi po selima, ljudi ne mogu živjeti, malo pretjerano", "Stol se mora kupiti, pa kupiš i za kuću tisuću dvije eura, a ne onaj tamo", neke su od reakcija.


Skup, ali vječan. Služit će gradu desetljećima, bar idućih 100-200 godina s obzirom na kvalitetu izrade, glavni je argument prvog čovjeka grada.


Je li najskuplji u Hrvatskoj, teško je provjeriti. Najtvrđi bi trebao biti, šakom o stol, sastavni je dio ovdašnjih žustrih debata. Poklekne li ipak, uvijek ga se može prodati na Benkovačkom sajmu, a ondje se na njemu ima što poslužiti.


U nastavku poslušajte razgovor s gradonačelnikom:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!