Reforma sustava socijalne skrbi

14.01.2023.

20:40

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/A.S.

Reforma socijalne skrbi

Reforma socijalne skrbi

Foto: Dnevnik / HRT

S Novom godinom s radom je, umjesto dosadašnjih Centara za socijalnu skrb, počeo Zavod za socijalni rad te Obiteljski centar. Početak je to reforme sustava socijalne skrbi koja bi trebala smanjiti administraciju i vratiti povjerenje u Centre čiji djelatnici rade pod velikim pritiskom, a često su izloženi i napadima korisnika.

Ubojstvo 2019. godine u centru za socijalnu skrb u Đakovu, zatim napad u travnju 2021. godine u Ivanić Gradu, srećom, bez žrtava, te u prosincu 2022. godine napad u Ivancu - otvorili su pitanje sigurnosti djelatnika za socijalnu skrb. 

Rade i suočavaju se s onim od čega društvo okreće glavu, a na teren i dalje izlaze bez policijske zaštite.   

- Uglavnom su vam to intervencije kada imamo policijsku pratnju kada mi njih dopisom to zatražimo, rekla je Josipa Cigler, voditeljica Odjela za djecu mlade i obitelj u Područnom uredu Ivanić Grad.

- Na svakakve situacije nailazimo gdje su puštali i pse na nas, bili izuzetno grubi, ali evo uvijek to pokušate izbalansirati smiriti situaciju negdje ako netko nije sutradan kažete hvala lijepa okrenete se i odete nema sukoba izbjegavamo apsolutno svaki sukob, dodala je. 

Zbog strašnih pojedinačnih slučajeva u kojima su smrtno stradala djeca - na leđima im je težak teret. Usto, ističu, problem je i međuresorna suradnja. Njihova se mišljenja i preporuke katkad ne prihvaćaju iako godinama sustavno rade s pojedinim problematičnim obiteljima. 

- Velika većina poslova koju obavljamo jesu žurni postupci koji ne trpe odgodu kada uz to imate silnu administraciju koju morate isto tako obaviti onda je zapravo nemoguće istovremeno kvalitetno obavljati sve, izjavila je Martina Culaj, vd ravnateljica Područnog ureda Ivanić Grad Hrvatskog Zavoda za socijalni rad.

Provode gotovo 150 javnih ovlasti - koje su propisane u nekoliko Zakona, a mjerodavni su upoznati s problemom administracije. Nekadašnji centri spojeni su zato u središnji Zavod, kako bi se rasteretilo djelatnike. 

- Da bi se te ovlasti maknule od centara odnosno područnih službi potrebno je mijenjati niz zakona svi znamo da je to procedura koja treba biti odrađena, ali isto tako moram naglasiti da unatrag nekoliko godina dosta ovlasti je maknuto od centara, kazala je Tatjana Štritof, privremena ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Problem je i nedostatak radne snage za što bi - kažu nam iz Ministarstva - Zavod trebao dobiti i novu suglasnost za zapošljavanje stručnih radnika. 

- Ono što želimo postići je brz kvalitetan sustav ujednačeno postupanje dakle bez obzira u kojem dijelu Republike Hrvatske koji grad općina ili županija da jednak predmet ima jednako postupanje korisnik nam je u fokusu, rekla je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U fokusu su godinama i brojne reforme - kojima je izložen sustav socijalne skrbi koji nikako da prodiše punim plućima. Svi se zato nadaju da je ova zaista i posljednja - kojom se otvara nova bolja stranica za sustav socijalne skrbi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!