19:24 / 17.11.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Bolnice se pune, zabrinjava porast broja pacijenata na respiratoru

COVID odjel

COVID odjel

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

U današnjem epidemiološkom izvješću jedan je broj, nažalost - iskočio. Prešli smo 10 tisuća preminulih s COVID-om ili od njega. U posljednja 24 sata umrle su još 64 osobe. Mnogo je i novih slučajeva zaraze, 6.670. To je desetak posto manje u odnosu na prošlu srijedu kada smo imali 7315 novozaraženih, najviše u jednom danu, što daje nadu da prelazimo preko vrha ovog četvrtog vala epidemije. No, i dalje imamo vrlo visok postotak pozitivnih u broju testiranih, danas 43%. Na bolničkom je liječenju više od 2400 pacijenata, a posebno zabrinjava velik porast broja najteže oboljelih, onih na respiratoru, kojih je trenutačno 323, čak 34 više nego jučer. Zanimanje za cijepljenje raste iz dana u dan. Jučer je cijepljeno oko 30 tisuća ljudi, od kojih najviše, gotovo 18 tisuća, prvom dozom....


Dok broj novozaraženih pada, broj preminulih prešao je 10.000.

- U razdoblju od 9. do 15. studenog preminulo je na žalost 390 osoba, njih 273 odnosno 70 posto nije bilo cijepljeno nijednom dozom, 10 preminulih osoba bilo je mlađe od 50 godina, nisu bili cijepljeni, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

S pomoću respiratora dišu 323 pacijenta, a u bolnicama je mjesta sve manje.

- Danas smo otvorili i COVID odjel s 18 kreveta na lokaciji Novog Marofa. Na žalost imamo 40 pacijenata više ako usporedimo isti period, isti dan prošle godine, rekao je Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

U Puli red za brzo antigensko testiranje.

- Zato što radimo na moru, vani na platformama i onda se moramo testirati za svaki izlazak, rekao je Šime dodajući da se dosad cijepio već do 10-15 puta.

Broje se pozitivni nalazi. Od 222 danas testiranih građana na lokacijama doma zdravlja Kruge i Siget u Zagrebu - sedam je zaraženo koronavirusom.

- Vjerujem da će i kod nas zapravo osvijestiti svi koji su protivnici testiranja i cijepljenja da su to jedine mjere koje mogu zaustaviti ovo što se dešava, a cijepljenje dugoročno vratiti nas u kakvu takvu normalu, rekla je Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Na ulazu u policijsku upravu u Rijeci provjera COVID potvrda.

Govori se i o epidemiološkim mjerama, no mnogi ih ne poštuju.

- Problem je apsolutno nepostojanje i nepridržavanje nikakvih mjera, usudio bih se reći. Tako da imamo 40-50 posto pozitivnih udio od broja testiranih, rekao je Ante Vitalia, glavni epidemiolog ZZJZ-a Požeško-slavonske županije.

Kombinirani lijek za liječenje COVID-a za devet mjeseci platit ćemo 29,297.000 kuna s PDV-om . Prema procjenama, potrebno je oko 200 bočica mjesečno, svaka stoji 15.501 kunu. Nabava lijeka očekuje se do kraja prosinca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!