U središtu Siska urušila se stambena zgrada oštećena u potresu, počelo njeno rušenje

24.08.2022.

Zadnja izmjena 13:41

Autor: Igor Ahmetović/HRT

 Urušila se stambena zgrada u Sisku

Urušila se stambena zgrada u Sisku

Foto: HTV / HRT

Jutros rano u Sisku se urušila zgrada. Na teren su izašli vatrogasci i policija koja je blokirala ulicu. U 11 sati na teren je stigla mehanizacija i počela rušiti oštećeni objekt. Zgrada je dijelom u vlasništvu Grada Siska, a dijelom u privatnom vlasništvu i zaštićeno je kulturno dobro. 

Centar 112 dobio je dojavu o urušavanju objekta u srijedu u 5:10 sati. Nakon urušavanja na mjesto događaja, koje je odmah zaštićeno, ubrzo su stigle sve žurne službe, a dio Frankopanske ulice zatvoren je za promet. 

-  Odmah nakon dojave građana, obaviještene su žurne službe. Vatrogasci su izašli na teren. Policija je blokirala ulicu i u ovim trenucima PU sisačko-moslavačka obavlja očevid. Nakon toga slijedi uklanjanje zgrade, rekao je jutros Željko Prpić, Centar 112 Sisačko-moslavačke županije.

U urušavanju objekta nitko nije stradao. Naime, zgrada je nenastanjena od potresa.

- Hvala Bogu, nitko nije nastradao. U zgradi nitko ne živi. Jedna osoba je znala tu povremeno biti, ali sada tu nije. Prošli smo dobro u ovoj situaciji, rekao je Prpić.

Na mjestu nesreće u ranim jutarnjim satima zatekao se i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, koji je napomenuo kako je najvažnije da nitko nije stradao, te kako će sudbinu zgrade odrediti struka.

Zgrada, čije su pročelje krasili brojni ukrasi, izgrađena je početkom 20. stoljeća, a osim u stambene, nekad je korištena i za ugostiteljske namjene. Imala je veliku ambijentalnu vrijednost i jedan je od rijetkih primjera tako oblikovane secesije u Sisku. 

O urušavanju zgrade na službenoj Facebook stranici oglasio se i Grad Sisak.

- Iako je zgrada u privatnom vlasništvo, te je jedan vlasnik privremeno smješten u Osijeku, a drugi u kontejnerskom naselju, Grad je postavio skelu kao privremeno rješenje, izradio elaborat za uklanjanje i prijavio zgradu kao prioritet za uklanjanje s obzirom na izuzetno loše stanje objekta. S hitnim uklanjanjem se složila i građevinska inspekcija te je Državni inspektorat, prema našim saznanjima izdao rješenje o uklanjanju, no to je svojom intervencijom blokiralo Ministarstvo kulture. Konzervatorski odjel Ministarstva kulture je pročelje objekta proglasilo bitnim te su najavili da će prije rušenja obaviti radove radi podupiranja pročelja. Međutim, nikakvi radovi nisu obavljeni te je rušenje zaustavljeno sve do jutros kada će se vjerojatno aktivirati državni Stožer i pokrenuti sustav za uklanjanja opasnih građevina, stoji u objavi. 

Statičar: Šteta je mogla biti spriječena

- Šteta je mogla biti spriječena još prije nekoliko mjeseci, ako se ne varam, još u srpnju je donesena odluka lokalnog Stožera o uklanjanju. Mi smo pregledali zgradu, ali nije bilo potrebe za našim mišljenjem jer je već bila donesena odluka. Nakon toga je došlo do promjene procedure. U veljači smo ponovno napravili pregled. Državnom inspektoratu smo rekli da je zgrada za hitno uklanjanje i oni su donijeli rješenje. Iz razloga koji ne mogu komentirati ono nije provedeno do danas. Mislim da je u konzervatorskom odjelu Sisak. Znam da je trebao provesti podupiranje, a državni inspektorat hitno uklanjanje. Nažalost nemam informacije zašto je došlo do zastoja i gdje su nastali problemi u tom odnosu između njih, rekao je Alen Kadić, član Upravnog odbora Hrvatskog centra za potresno inžinjerstvo.

Obuljen Koržinek: Urušena secesijska zgrada u Sisku bila je u mješovitom vlasništvu

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u srijedu da je urušena secesijska zgrada u Sisku bila u mješovitom vlasništvu istaknuvši kako će se temeljem izmjena Zakona o obnovi iz svibnja sada moći pristupiti uklanjanju zgrade i rušenju.


- U trenutku kada su utvrđene štete i kada je stavljena crvena naljepnica i bilo jasno da će se zgrada trebati uklanjati, ona je bila u zajedničkom vlasništvu privatnih vlasnika i Grada Siska, rekla je Obuljen Koržinek nakon sjednice Vlade.

Obuljen Koržinek pojasnila je da je Grad Sisak naručio elaborat koji je nužan da bi se zgrada uklonila te je po tom elaboratu zgrada predviđena za djelomično uklanjanje. Najveći dio zgrade je trebalo ukloniti, a jedan dio zgrade je bio predviđen da se sačuva - secesijski zid koji je pročelje.

Podsjetila je i da je taj elaborat izrađen u srpnju 2021. i na njega je Konzervatorski odjel u Sisku u roku od nekoliko dana dao suglasnost.

- Tijekom ovog procesa završio je postupak denacionalizacije. I taj dio, koji je bio u vlasništvu Grada Siska, koji je nota bene još i dan-danas upisan jer još nije izvršena promjena vlasništva, vraćen je vlasnicima koji ne žive u toj zgradi, kazala je.

Obuljen Koržinek rekla je i da je Ministarstvo kulture odobrilo sredstva po elaboratu Grada Siska, 1,2 milijuna kuna, da se učvrsti pročelje ali za takav zahvat treba i suglasnost vlasnika.

Vlasnik koji je živio u toj zgradi i sada se nalazi na smještaju u kontejnerskom naselju je dao suglasnost, ali drugi suvlasnici ne žele dati suglasnost i navode kako žele prodati svoj udio u zgradi.

Nakon što je došao odgovor od zadnjeg suvlasnika da ne žele dati suglasnost da se zid učvrsti, Obuljen Koržinek pojasnila je i da se, temeljem izmjena Zakona o obnovi, sada moći pristupiti uklanjanju zgrade i rušenju.

- Mi više kao ministarstvo tu ne postupamo. Zakon o obnovi u svojim izmjenama je jasan, a sada će se pristupiti uklanjanju. Žao mi je što se ovo dogodilo. Dobro je da nitko nije stradao, rekla je.

Upravo iz tog razloga, poručila je, neizmjerno je važno da se poduzimaju hitne mjere i da se zgrade učvršćuju, odnosno uklanjaju nestabilni dijelovi objekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!