U Đakovu 13 pozitivnih, sestre iz vrtića negativne

24.06.2020.

09:18

Autor: Studio 4/IMS/D.M./HRT

default error photo
Najnovije informacije iz Đakova u Studiju 4 iznio je epidemiolog osječkog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul.
Epidemiološka situacija u Hrvatskoj posljednjih se nekoliko dana pogoršava, no stručnjaci i dalje tvrde da stanje nije alarmantno. Jučer smo imali 30 pozitivnih na koronavirus, od toga u Osječko-baranjskoj županiji 12. Žarište je samostan u Đakovu. Najnovije informacije u Studiju 4 iznio je epidemiolog osječkog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul.

Posebne stranice na kojima možete pročitati sve o koronavirusu
Koronavirus - zašto je bitno držati distancu 
Povratak koronavirusa i novi problemi u turizmu

- Jučer smo uzeli više od 180 uzoraka i ukupno imamo 13 pozitivnih osoba na području Đakova. Nekoliko je uzoraka nejasno i moramo ići dalje u dodatna testiranja i 'hvatanje' kontakata. Svi kontakti potvrđenih oboljelih su pod nadzorom, kazao je Kožul. Dodao je da časne sestre u samostanu poštuju mjere samoizolacije i drže se svih pravila. Kožul smatra da će zaraza biti pod kontrolom. Zaraza je, dodao, najvjerojatnije stigla s Kosova.

- Mislim da sestre koje rade u samostanskom vrtiću nisu bile pozitivne. I mislim da će situacija do sutra biti potpuno obrađena, smatra Kožul. Rekao je kako su u bolnici dvije sestre i dva bogoslova koji bi mogli razviti srednje simptome jer imaju neke kronične bolesti. Uglavnom kod nikoga nema simptoma, kazao je. 

- Zabrana posjeta domovima i bolnicama najbolja je mjera koja se može donijeti. Mlađi ljudi praktički prehodaju COVID-19, ali kod starijih osoba može biti koban. Moramo zaštititi bolesne, imunokompromitirane i starije, naglasio je. Osobama koje baš ne moraju ići liječniku, savjetovao je da ne idu. Mnogo se stvari, poput recepata, može riješiti putem moderne tehnologije, dodao je.

Jedina prava zaštita - cjepivo

Rinovirus smo preskakali na fakultetu jer se smatralo da nije nešto specijalno, riječ je o prehladi. Ova mutacija virusa pokazala nam je da je on mnogo opasniji i može napraviti teške posljedice. Sad će se obrađivati i proučavati na drugi način. Uspoređujemo ga s gripom, ali to nije tako. Mislimo da će biti drugi, treći val, ali to nije tako. Virus gripe javlja se u zimskim mjesecima, a ovaj virus kontinuirano djeluje i u ljetnim mjesecima, upozorio je Kožul. Jedina je prava zaštita cjepivo, dodao je.

Naš "Štamparov" pristup nas je spasio, jedan je od najboljih u svijetu, naglasio je Kožul. Smatra da zasad nema potrebe za rigoroznim mjerama, ali tu odluku ipak prepušta Stožeru civilne zaštite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!