09:34 / 31.05.2021.

Autor: Sandra Lacković/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

U Dubrovniku organizirano prvo cijepljenje pomoraca u Hrvatskoj

Cijepljenje pomoraca u Dubrovniku

Cijepljenje pomoraca u Dubrovniku

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Sportske dvorana u Gospinom Polju, mjesto nije baš morsko, ali tema jest - prvo organizirano cijepljenje pomoraca u Hrvatskoj. Cijepljenje je održano u Dubrovniku na inicijativu Sindikata pomoraca Hrvatske i Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, izvijestila je Sandra Lacković za HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

Gužva pred sportskom dvoranom. Ne igra se sportska utakmica već ona životna, za zdravlje i egzistenciju.

Prvo organizirano cijepljenje privuklo je dvjestotinjak pomoraca s područja Dubrovačko neretvanske županije.

- Određeni poslodavci u pomorskoj industriji će iznimno zahtijevati cijepljenje pomoraca kao uvjet za potpisivanje ugovora. Pomorci putuju na udaljene destinacije i olakšat će im put bez silnih PCR testova i potrebnih karantena, ovisno o mjestu gdje idu, objašnjava Romano Perić, voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske Dubrovnik i koordinator ITF-a za Hrvatsku.

Za pomorce Johnson & Johnson, cjepivo protiv covida-19 koje se daje u jednoj dozi. Već nakon 14 dana osoba je zaštićena i može slobodno putovati nakon što dobije pečat u žutoj knjižici.

- Kolera, žuta groznica, tifus, ne znam ni ja što sve imam, imam dvije knjižice. Cijepljenje nije uvjet, ali bit će, kaže Mišo Mihočević.

- Sve više kompanija traži, kao i aerodromi. Jednog dana će sve to biti obavezno, tako da bolje sad nego kasnije, zaključio je Ćiro Peričić.

- Još uvijek je na izbor, ali je preporuka. Američki CDC sada traži da bude 98 posto posade procijepljeno i najmanje 95 posto putnika, rekao je Pero Grubišić.

Svi žele normalan život, svaki ima drugu priču iz vremena pandemije.

- 7 mjeseci nisam kročio nogom na kopno, bilo je zanimljivo, priča Ćiro.

- Ne znam hoće li sad opet biti karantena, idem za 20 dana. Ne znam hoće li zemlje dalekog istoka prihvatiti ovo što je nama upisano, možda hoće s vremenom, ali za sad mislim da će još uvijek biti karantena, kaže Demir Čerimagić.

- Ja se nadam da ćemo zaploviti u 6. mjesecu, ja se ukrcavam u docku u Marseilleu, pripremiti brod za operaciju i to je to, kaže Pero.

Cjepiva ima dovoljno za sve, nedavno je održan sastanak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i primorskih županija.

- Tamo je dogovoreno da se svo cjepivo Johnson & Johnson koje je bilo namijenjeno za ovaj tjedan ići primorskim županijama. Zbilja su nam poslali, trebali smo dobit 200 doza, dobili smo 600 za cijelu županiju. Ovaj tjedan bit će sasvim dovoljno za cijepiti pomorce, objašnjava Mato Lakić, dr. med. ravnatelj ZZJZ-a Dubrovačko-neretvanske županije.

I dalje se mogu prijaviti preko on line platforme na internet stranici Sindikata pomoraca Hrvatske.

- Kreirali smo platformu u suradnji sa Stožerom i ZZJZ, pokazala se izuzetno stabilnom. Prijava je vrlo jednostavna, tek nekoliko elementarnih podataka, i na kraju pomorci dobiju mail nazad kada je njihov red na cijepljenje, izjavio je Romano Perić.

Cijepe se pomorci diljem zemlje.

- Zbog toga što oni nemaju vremena primiti obje doze, ostavili smo za njih Johnson Jansen cjepivo koje se daje u samo jednoj dozi. Dovoljno je da se jave na naš email ili da ih njihovi liječnici naruče. Cijepimo svaki dan, sve se više pomoraca javlja, tako da se nadamo da ćemo ih do kraja šestog mjeseca imati pokrivene, rekla je mr. sc. Diana Nonković, dr. med. voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Dovoljan razlog za optimizam i dobro raspoloženje.

Za pomorce čini se vrijedi ona: ploviti se mora, cijepiti se mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!