U Đurđevac autobusima stigle izbjeglice iz Ukrajine

09.03.2022.

17:26

Autor: HRT/Hina/J.L.

Izbjeglice iz Ukrajine

Izbjeglice iz Ukrajine

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

U Đurđevac su u srijedu autobusima stigle 73 osobe izbjegle iz Ukrajine te su smještene u hotel Picok u kojem će ostati do daljnjega i gdje im je pružena sva potrebna pomoć.


Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić moli građane da poštuju privatnost ukrajinskih prognanika.

- U ovom je trenutku najvažnije je da im se osigura prijeko potreban mir, nakon svega što su do sad proživjeli, dodao je.

Đurđevački hotel Picok jedan je od nekoliko objekata na području županije u kojem će, odlukom Ravnateljstva Civilne zaštite RH, boraviti ljudi izbjegli iz Ukrajine.

Dvorana Srednje škole u Koprivnici postat će prihvatni centar Koprivničko-križevačke županije u kojem će prognani Ukrajinci boraviti najduže 48 sati i gdje će im biti osigurana sva potrebna pomoć - od hrane i higijenskih potrepština do zdravstvene zaštite. Bude li potrebno, u tu će se svrhu koristiti i dvorana Osnovne škole Gola u čijoj je neposrednoj blizini i cestovni granični prijelaz s Mađarskom.

Načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslav Puž kazao je kako je dosad zabilježeno 108 ulazaka izbjeglica na području županije i to na graničnom prijelazu Gola i željezničkom kolodvoru u Koprivnici te da je većina tih osoba bila samo u tranzitu.

- Uz 73 osobe smještene u đurđevačkom hotelu Picok, na području županije trenutno je još 21 osoba u privatnim smještajima, rekao je.

Voditelj koprivničke Službe Civilne zaštite Miroslav Blažotić ponovno je pozvao građane koji su dosad prihvatili izbjeglice u privatni smještaj da o tome obavijeste Službu Civilne zaštite Koprivnica pozivom na broj 112 kako bi se upisale u evidenciju te im se osigurala sva potrebna pomoć.

Članovi Županijskog stožera također su napomenuli da se svi koji žele dati humanitarnu pomoć jave gradskim društvima Crvenog križa gdje će doznati što će u kojem trenutku biti potrebno, a za sada su to higijenske potrepštine i nekvarljive prehrambene namirnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!