Splićani pomažu izbjeglicama, pozivaju i druge da se priključe

09.03.2022.

16:34

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT

Splićani pomažu ukrajinskim izbjeglicama

Splićani pomažu ukrajinskim izbjeglicama

Foto: HRT / HRT

Splićani prikupljaju i nude pomoć za ukrajinske izbjeglice. Uza sve što radi, splitska Udruga za ukrajinsku kulturu CVIT sada ima i štand u jednom trgovačkom centru. Pozivaju ljude da im se jave ako mogu pomoći oko smještaja ili posla. 

Početak rata grafičku dizajnericu Evgeniju Medvedevu zatekao je na odmoru u Splitu. Ostala je, ali u mislima je stalno s voljenima. Cijela obitelj joj je u Kijevu.

- Panika je sada manja, a ljudi pokušavaju pomoći jedni drugima. Najvažnije je pitanje kako mogu pomoći, kako mogu biti koristan – kaže Evgenija.

A kako može biti korisna upitala se i sama. Zato volontira na štandu ukrajinske udruge Cvit - u trgovačkom centru na splitskoj Brodarici.

- Tražimo bilo kakav posao koji može biti ponuđen ukrajinskim izbjeglicama, tražimo i smještaj, da mogu doći i ostati koji tjedan - objašnjava.

U udruzi shvaćaju da nije lako nepoznate ljude primiti u dom ili apartman, osobito prije turističke sezone pa predlažu da iznajmljivači i izbjegli Ukrajinci potpišu ugovore.

- Svatko zna svoju rezervaciju. Da zna da naprimjer do 1.5. slobodan sam pa dođe, ostavi svoje podatke, adresu apartmana, dokad i je li spreman to dati besplatno ili uz nekakvu povoljnu cijenu. To sve zapišemo i planiramo to skupljati u bazu podataka – kaže Tatjana Pavliuk, predsjednica Udruge za ukrajinsku kulturu CVIT, Split.

Točan broj izbjeglih u županiji ne znaju, jer je još uvijek riječ o ljudima koji su se smjestili uz pomoć prijatelja, ali znaju da ih je iz dana u dan- sve više. Splićani žele pomoći.

Na riječima utjehe i pomoći Evgenija zahvaljuje. Pitamo je kada će se vratiti u Kijev. Odgovara - kada pobijedimo!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!