U Hrvatskoj otkrivene krivotvorene COVID potvrde iz BiH

11.12.2021.

16:06

Autor: HRT/Hina/D.D.

Otkrivene krivotvorene COVID potvrde iz BiH

Otkrivene krivotvorene COVID potvrde iz BiH

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Više krivotvorenih COVID potvrda, uz lažne potpise i pečate iz Hercegbosanske županije, otkriveno je u Hrvatskoj i u drugim zemljama EU-a, izvijestile su u subotu zdravstvene vlasti županije sa sjedištem u Livnu u BiH.

Prijevare su otkrivene kada je Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) stigao zahtjev za provjerom iskaznice cijepljenja koju je poslala Služba za izdavanje EU COVID potvrda iz Zagreba.


Prema informaciji županijskog Zavoda za javno zdravstvo, nakon toga su dobili još nekoliko COVID iskaznica iz Hrvatske i zemalja EU-a za koje je provjerama utvrđeno da osobe nisu cijepljenje, te da su potvrde krivotvorene.


Na krivotvorenim iskaznicama o cijepljenju lažirani su potpisi i pečati ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr. Diane Mamić i liječnice tomislavgradskoga Doma zdravlja dr. Bernardine Šarac.


Uz moj pečat i potpis i pečat i potpis dr. Šarac, krivotvoreni su i pečati Županijske bolnice Livno i tomislavgradskoga Doma zdravlja. Ovo nas je zbilja neugodno iznenadilo i u prvom trenutku nismo mogli vjerovati da je istina, rekla je Mamić za lokalnu radijsku postaju u Tomislavgradu.


Pritom je dodala kako su korisnici tih krivotvorenih potvrda očito osobe koje se nisu htjele cijepiti. O ovom pitanju redovito moraliziraju, a učinili su nešto vrlo nepošteno i nemoralno, dodala je.


Po njezinim riječima nakon što su otkrivene krivotvorene potvrde o cijepljenju, što predstavlja kazneno djelo, o svemu je obaviješten MUP Hercegbosanske županije te Granična policija Republike Hrvatske.


U Bosni i Hercegovini se do sada cijepio jako mali broj ljudi protiv koronavirusa, tek oko četvrtine. No, unatoč tome razmjerno je mali broj dnevno novozaraženih koji se danima kreće oko 500 osoba.


Istodobno, BiH je po podacima svjetske baze preminulih od covida na milijun stanovnika na trećem mjestu iza Perua i Bugarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!