U Hrvatskoj broj novozaraženih pada, nove preporuke za cijepljenje

07:16 / 11.12.2021.

Autor: HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

U Hrvatskoj broj novozaraženih pada, prema današnjim podacima u našoj je zemlji 3860 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je još 58 osoba. Na bolničkom liječenju je malo manje od 2300 pacijenata, od kojih su 323 na respiratoru.

Liječnica: "Booster" možete primiti nakon minimalno 3 mjeseca od druge doze, moguća i kombinacija cjepiva

U našoj je zemlji cijepljeno 54,81 posto ukupnog stanovništva, odnosno 65,36 posto odraslih. Jučer su objavljene nove preporuke za cijepljenje. Europska agencija za lijekove i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti podržavaju primjenu treće, takozvane booster doze od tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja. Trenutačna je preporuka za "booster" dozu šest mjeseci, no dostupni podaci idu u korist njezine sigurne i učinkovite primjene već tri mjeseca nakon cijepljenja, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Liječnica Ana Šesto, voditeljica smjene za cijepljenje na Velesajmu, za podnevni Dnevnik HTV-a objasnila je kako je po posljednjim preporukama treću, odnosno tzv. booster dozu moguće primiti nešto ranije, za manje od 6 mjeseci od posljednje primljene doze, kao što je to do sada bilo.

- Moguće ju je primiti nakon minimalno tri mjeseca od druge doze, kazala je dodavši kako tzv. booster dozu mogu primiti svi stariji od 18 godina, a posebno je preporučljivo za starije od 65 godina te imunokompromitirane.

Cjepiva se, kaže, mogu kombinirati.

- Postoje mogućnosti kombinacije da prva i druga doza budu različite, s time da, ako je prva doza bila vektorsko cjepivo, da druga doza bude mRNA cjepivo. Isto tako, kombinacije su i s trećom dozom - nakon vektorskog, mRNA cjepivo, pojasnila je.

Na pitanje što je s onim građanima koji su primili prve dvije doze AstraZenecinog cjepiva, odnosno koja je njihova treća doza, odgovara:

- Oni za treću dobivaju Pfizer ili Modernu. Za ljude koji su najprije preboljeli COVID i dobili dvije doze cjepiva, za njih još uvijek nije preporučljivo dobiti treću dozu, kazala je također.

Do podneva je na Velesajmu cijepljeno oko 1300 ljudi, većinom booster dozama. Evo što su kazali za HTV:

Grmoja: Mi smo protiv COVID potvrda i Stožera, a ne protiv cijepljenja

Mi smo protiv COVID potvrda i Stožera, a ne protiv cijepljenja, poručio je Mostov Nikola Grmoja.

Komentirao je prikupljanje potpisa za referendum protiv COVID potvrda, koje se, kako je rekao, održava po hladnoći, a volonteri su puni entuzijazma.

Na izjave Nikole Grmoje iz Mosta reagirao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Načelnik splitsko-dalmatinskog stožera u nevjerici: Ovoliki broj preminulih, a i dalje vjerujemo lažnim prorocima, šamanima...

U KBC-u Split preminulo je - kako je jučer objavljeno - devet osoba, najviše od početka pandemije.

- Doista mi je neshvatljivo kad naši građani vide ovoliki broj preminulih, ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nego u čitavoj Republici Hrvatskoj, da to nije dovoljan poziv, da i dalje vjerujemo nekakvim lažnim prorocima, šamanima i ne znam već kome, a ne vjerujemo struci. Ako ne vjerujemo struci, dovoljno je vidjeti izvještaj iz bolnica diljem RH, izjavio je za HTV Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite SDŽ-a.

Američki stručnjaci o booster dozi i omikron-varijanti

Dosad utvrđeni broj zaraženih koronavirusom u SAD-u prešao je 50 milijuna, a preminulo ih je više od 800 tisuća. U nekim dijelovima zemlje pooštravaju se mjere, u državi New York maske su obvezne u svim zatvorenim prostorima osim u radnim sredinama u kojima je poslodavac odredio obvezno cijepljenje. Američki stručnjaci potvrdili su da booster doza znatno povećava otpornost na omikron-varijantu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!