U Hrvatsku stigao kućni test na koronavirus

26.05.2021.

17:13

Autor: HRT

Jakov Radošević

Jakov Radošević

Foto: HRT / HTV

U Hrvatsku je stigla prva pošiljka kućnih antigenskih testova na koronavirus. Od sutra će se moći nabaviti u zagrebačkim ljekarnama, a do kraja tjedna i u cijeloj zemlji. Test je jednostavan, a koštat će 75-85 kuna, potvrdio je za HRT član uprave Medike Jakov Radošević. Najveće zanimanje zasada su pokazali hotelijeri, koji test planiraju ponuditi svojim gostima.


- Medika je ih je danas zaprimila od uvoznika - to su testovi za samotestiranje. To su prvi testovi koji su prijavljeni i odobreni od strane HALMED-a. Dobili smo prvu količinu i nadam se da će do kraja dana biti zaprimljeni, a sutra ujutro će krenuti distribucija po ljekarnama u cijeloj Hrvatskoj, kazao je Jakov Radošević.

Dodao je kako očekuje da bi do kraja petka sve zainteresirane ljekarne i trgovine za promet na malo mogle ponuditi građanima takav test. Testom se registrira kvalitativna prisutnost antigena. Taj se test koristi na površini nosa, nosni bris je na oko 2-2,5 cm, stavlja se u tekućinu a rezultati su gotovi za 15 do 20 minuta. U maloprodaji će koštati 75-85 kuna.

Očekuje kako će uskoro u Hrvatsku doći i testovi drugih proizvođača.

Na upit ima li već zainteresiranih za testove od strane velikih hotelskih kuća kazao je da Medika kao veledrogerija ima pravo distribuirati te testove isključivo ljekarnama i specijaliziranim tgovinama na malo. Svi drugi koji su zainteresirani za taj test mogu ga nabaviti tamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!