U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona

25.09.2022.

07:29

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

U Hrvatsku je stiglo novo Pfizerovo adaptirano cjepivo prilagođeno podvarijantama omikrona koje trenutno dominiraju našim prostorima i ostatkom Europe, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u kojemu najavljuju skori početak docjepljivanja tim novim cjepivom. 


- Došlo je 247.680 doza novog Pfizerova varijantnog cjepiva. Trenutačno je u karanteni i čeka se suglasnost Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) da možemo početi cijepiti, rekli su Hini u HZJZ-u.

Riječ je o bivalentnom Pfizerovom Comirnaty cjepivu koje štiti od izvornog soja virusa i trenutno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5. Europska komisija odobrila ga je 12. rujna, a namijenjeno je docjepljivanju starijih od 12 godina.

Naime, varijantno cjepivo kojim se sada docjepljuje u Hrvatskoj cilja izvorni wuhanski soj i varijantu BA.1 omikrona koja više nije dominantna.

Pandemija nije gotova, najugroženiji stariji

U HZJZ-a poručuju da pandemija koronavirusa još nije gotova i teško je prognozirati njezin daljnji razvoj, jer ovisi o eventualnoj pojavi novih sojeva virusa, njihovoj zaraznosti i osobinama. 

No, trenutačno je situacija u Europi povoljnija nego prošle godine. Podvarijante BA.4 i BA.5, zarazne su, ali ne izazivaju tako teške oblike bolesti kao prijašnje varijante. 

Najugroženije su starije osobe, a obolijevaju i djeca, iako rijetko imaju teške oblike bolesti.

U HZJZ-u kažu kako je ovog mjeseca počela kampanja cijepljenja i docjepljivanja, ponovno su otvoreni i cijepni punktovi, no prema posljednjim podacima, dnevno se u cijeloj Hrvatskoj cijepi oko 2500 osoba.

Trenutačno je za docjepljivanje dostupno adaptirano Pfizerovo i Modernino cjepivo (za originalni wuhanski soj i podvarijantu BA.1 omikrona). Do sada je u Hrvatsku stiglo 559.530 doza varijantnog cjepiva, a do kraja godine se očekuje još oko milijun i pol.

Varijantno cjepivo primilo 9415 osoba

- Nismo zadovoljni odazivom na cijepljenje, osobito starijih osoba. Do sada je 9415 osoba primilo varijantno cjepivo. Najveći je udio cijepljenih u Gradu Zagrebu, Istarskoj i Ličko-senjskoj, a najmanji je odaziv u Splitsko-dalmatinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj županiji, kažu u HZJZ-u. 

Kada nekomu dospije vrijeme za docjepljivanje, neka se cijepi cjepivom koje je u tom trenutku dostupno, preporuka je HZJZ-a. Kažu kako je prevelik broj osoba s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti koje nisu ni primarno cijepljene te ih pozivaju da se cijepe.

- U centralnom skladištu trenutno je milijun doza Pfizerova cjepiva, 200.000 Modernina cjepiva i 39.000 doza Jansenova cjepiva. Dijelu tog cjepiva će isteći rok trajanja unutar mjesec-dva, ali koliko će od toga propasti, teško je reći jer to ovisi realizirati donacije cjepiva drugim zemljama, koje su u planu i na čemu se intenzivno radi, kažu u HZJZ-u.

- Do sada je s centralnog skladišta donirano 934.400 doza, a putem Covax mehanizma (bez isporuke u Hrvatsku) donirano je 1.533.400 doza. U pripremi za donaciju drugim zemljama trenutno je 1.828.110 doza, kažu u HZJZ-u.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!