FED odobrio dopunska cjepiva za podvarijante omikron BA.4/BA.5

31.08.2022.

18:03

Autor: V.K./HRT/Hina

Nova cjepiva

Nova cjepiva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u srijedu je odobrila dopunska cjepiva farmaceutskih tvrtki Moderna te Pfizer/BioNTech, a koja su razvijena ciljano za danas dominantne podvarijante koronavirusa omikron BA.4/BA.5


Oba cjepiva uključuju originalnu verziju virusa za koju su bila razvijena sva prethodna cjepiva.

Sjedinjene Države pripremaju se za još jednu kampanju cijepljenja u jesen.

FDA je odobrio Modernino cjepivo za osobe starije od 18 godina, a Pfizer za starije od 12.

Američka vlada osigurala je 105 milijuna doza prilagođenog Pfizerovog cjepiva te 66 milijuna doza bivalentnog cjepiva tvrtke Moderna. Ciljanim cjepivima američke vlasti nastoje spriječiti najteže posljedice novog vala zaraze ujesen kada će djeca ponovno sjesti u školske klupe a ljudi više boraviti u zatvorenom zbog zahladnjenja.

Pfizer bi mogao isporučiti do 15 milijuna doza do 9. rujna.

Proizvođači nisu završili testiranja tih ciljanih cjepiva na ljudima pa FDA odluku temelji na sigurnosti i raspoloživim podacima.

Američki centar za kontrolu i sprječavanje bolesti (CDC) treba se sastati u četvrtak i dati preporuke za uporabu redizajniranih cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!