Tomašević ne odustaje od odluke, "U ime obitelji" traži nadzor Ministarstva

11:52 / 24.12.2021.

Autor: Dnevnik u podne/HRT

Tomislav Tomašević i Željka Markić

Tomislav Tomašević i Željka Markić

Foto: HRT / HTV

Udruga U ime obitelji (UiO) i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) od Ministarstva pravosuđa i uprave očekuju da po hitnom postupku provede državni nadzor zakonitosti odluke zagrebačkog gradonačelnika kojom povratno ukida mjeru roditelj odgojitelj. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, rekao je je da nezadovoljni roditelji odgojitelji imaju pravo na tužbe, ali da on od odluke neće odustati. Više je novca išlo na mjeru roditelj odgojitelj nego na izgradnju vrtića, poručio je.

Neprihvatljivo im je, kažu - da institucije države ili lokalne samouprave unatrag promijene ono što su preuzeli da će izvršiti nakon preuzimanja vlasti i da time krše stečena prava roditelja odgojitelja.

- Ako se oko ovoga na potrudi Ministarstvo pravosuđa i uprave, da ovdje provede zakon i da štiti Hrvatske građane gdje imamo 21 000 djece o kojima se ove obitelji birnu, pa onda ne znam oko čega će se itko u Hrvatskoj potruditi da se provodi zakon i da se držimo Ustava. Mi očekujemo da ministar Malenica iskoristi zakonsku mogućnost koju ima - izvrši nadzor i onda na Upravnom sudu pokrene onaj postupak koji može, izjavila je Željka Markić iz udruge "U ime obitelji". 

Dodala je kako su namjerno odabrali Badnjak za podnošenje zahtjeva za inspekcijski nadzor jer "na Božić slavimo i dočekujemo rođenje djeteta i okupljamo se u obiteljima, a u Zagrebu preko 5800 obitelji blagdan provodi u tjeskobi, zabrinutosti, ekonomskoj i društvenoj nesigurnosti". Na taj se način, poručila je Markić, krše legitimna očekivanja ljudi koji su ušli u ugovorni odnos, kojima je rečeno da će im grad, imaju li troje ili više djece, osigurati ekonomsku sigurnost kroz određeno vremensko razdoblje.

Članica Upravnog odbora "U ime obitelji" Natalija Kanački najavila je da će nakon Nove godine više udruga i skupina građana u ime svih korisnika mjere predati zahtjev Upravnom sudu da ocijeni zakonitost odluke gradonačelnika Tomaševića kojom su oštećeni građani Zagreba i to nakon što su roditelji odgojitelji ispunili svoje ugovorne uvjete.

Ustav i zakon brane retroaktivnu primjenu

Odvjetnik Karlo Novosel podsjetio je da su djeca, očevi i majke osobe koje su pod posebnom zaštitom Ustava, ističući da Ustav, Zakon o općem upravnom postupku i Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi brane povratno, odnosno retroaktivno djelovanje općih akata i podzakonskih propisa, zbog čega traže poštivanje stečenih prava.

Od resornog Ministarstva traže da u roku od 15 dana pozove gradske vlasti da isprave ovu odluku, a ako gradonačelnik i Gradska skupština to ne učine, od Ministarstva očekuju da obustavi djelovanje odluke te pokrene postupak pred Visokim upravnim sudom radi ocjene zakonitosti.

Predsjednica HURO-a Ana Marija Berbić Lacko rekla je da je Grad definirao uvjete kojih su se roditelji odgojitelji pridržavali, a koji su uključivali prebivalište u Zagrebu od minimalno pet godina, najmanje troje djece koja ne smiju biti upisana u vrtić, a roditelji nisu smjeli biti zaposleni. Napomenula je da je oko 50 posto korisnika mjere u ovih pet godina dobilo barem još jedno dijete, što je pokazatelj da je mjera uspješna.

Tomašević: Više novca išlo na mjeru roditelj odgojitelj nego na izgradnju vrtića

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je prijepodne posjetio domove za starije i darivao korisnike, rekao je da nezadovoljni roditelji odgojitelji imaju pravo na tužbe, ali da on od odluke koju je donio neće odustati.

- S obzirom na financijsku situaciju i potrebu izgradnje dječjih vrtića. S obzirom na ciljeve Europske unije i Hrvatske da se poveća broj djece u vrtićima - mi smo odluku donijeli i pri tome stojimo. Ponovit ću to petnaesti puta da je više novca išlo na mjeru roditelj odgojitelj nego na izgradnju vrtića. Nismo mogli ići tako dalje, kazao je Tomašević.

Upitan za komentar kazao je kako su neke tužbe već najavljene, te da će sud donijeti odluku. To je odluka, smatra - o pomoći koja se ne tiče stečenih prava.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!