Dr. Šore: U Matijanićevu slučaju kardinalne pogreške; Dr. Alujević iznenađen obdukcijom u subotu

08.08.2022.

Zadnja izmjena 15:55

Autor: HRT/Vijesti HTV4/D.M.

KBC Split

KBC Split

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

U Split je stigla inspekcija Ministarstva zdravstva kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi s postupanjem pri pružanju medicinske pomoći preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću u Zavodu za hitnu medicinu i u KBC-u Split. Liječnik Petar Šore, specijalist reumatologije, interne i sportske medicine koji je bio upoznat s Matijanićevim zdravstvenim stanjem, rekao je da je on imao autoimune bolesti, da je bio imunokompromitiran i da mu je stanje bilo ozbiljno. Zato su se mogle očekivati komplikacije uzrokovane COVID-om. A pročelnik Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split dr. Antonio Alujević izjavio je da je šokiran načinom na koji je obavljena obdukcija.  

- Mislim da su napravljene dvije kardinalne greške. Prva je to što je on navodno preporučen kao pacijent u rizičnoj grupi koji se ne bi trebao cijepiti - nije bila Matijanićeva inicijativa da se ne cijepi. To je pogrešno i trebao se cijepiti protiv COVID-a, izjavio je za HTV Petar Šore, specijalist reumatologije, interne i sportske medicine.

- Druga stvar - osim toga što nije imao točnu nego opisnu dijagnozu, stavljen je na terapiju kortizonom, steroidnim tabletama - koje su i dio liječenja COVID-a. Međutim, nije adekvatno da se preko telefona u ovom stanju liječnik orijentira u odnosu na njegovu terapiju. Ako terapija nije složena, ni bolest nije složena, dodao je. 

Naglasio je kako je pri kućnom posjetu doza od 7,5 mg Dekortina (kortikosteroida) pojačana s 21 mg Solumedrola koji je također kortikosteroid - čime je dodatno pojačan Matijanićev "imunoinkompetentan stadij".


- U tom slučaju on je morao biti hospitaliziran i liječen uz opservaciju, smatra Šore. Na izričito pitanje misli li da je došlo do pogreške u postupanju odgovorio je: "Da!" Dodao je da je "lako sada retrospektivno govoriti", ali da se radi o dvjema kardinalnim stvarima - "da on nije cijepljen i da se pri liječenju nije orijentiralo o njegovome općem stanju - nije bio prepoznat kao imunoinkompetentan u odnosu na terapiju i primarnu dijagnozu". 

Pročelnik šokiran načinom na koji je obavljena obdukcija 

Pročelnik Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split dr. Antonio Alujević iznenađen je činjenicom da je obdukcija preminulog novinara Vladimira Matijanića obavljena u subotu, izvan radnog vremena, u kasnim poslijepodnevnim satima, oko 18 sati, kao i time da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju ni za njihovo interpretiranje.

- U četiri velika grada u Hrvatskoj - Osijeku, Splitu, Rijeci i Dubrovniku - obdukciju tijela osobe koja nije preminula u bolnici ne može raditi patolog. To radi specijalist sudske medicine i to jasno stoji u pravilniku o načinu i pregledu umrlih. Kada mrtvozornik, makar on bio i patolog, posumnja da je smrt nasilna ili uzrok kaznenog djela ili povezana s kaznenim djelom, taj mrtvozornik dužan je pozvati policiju. To se ovdje nije dogodilo. Ne znam zašto se to nije dogodilo. Pravo je čudo da se ovo dogodilo, mi smo bili najbolje organizirani grad i županija što se tiče pogrebne službe i mrtvozorstva. Ne znam zbog čega je obdukacija obavljena izvan radnog vremena, izjavio je za HRT Alujević.

Audiosnimka Matijanićevih višekratnih poziva

Dok se čekaju rezultati inspekcije Ministarstva zdravstva, kao i nalazi obdukcije kako bi se utvrdio uzrok smrti novinara Vladimira Matijanića, kao odgovor na tvrdnje da je splitska Hitna pomoć primila samo dva poziva - na portalu Index hr. objavili su audiosnimku Matijanićevih višekratnih poziva Hitnoj službi i infektološkom prijmu splitske bolnice u kojima traži savjete, pomoć i hospitalizaciju.

Podsjetimo, životna partnerica Vladimira Matijanića, također novinarka, Andrea Topić tvrdi da ga Hitna pomoć nije htjela odvesti u bolnicu te da mu zbog nestašice nije dan lijek za sprečavanje težih posljedica COVID-a. Osim inspekcije Ministarstva u KBC-u Split pokrenut je i unutarnji nadzor u bolnici. Istragu smrti novinara Matijanića i kažnjavanje odgovornih zatražio je i HND, a splitsko tužiteljstvo najavilo je izvide zbog sumnje na nesavjesno liječenje.

Neetični istup Hrvoja Tomasovića

Oštre reakcije izazvao je splitski kirurg Hrvoje Tomasović koji je u osvrtu na smrt novinara Matijanića zaključio da on "očito nije bio dobar ni s jugodoktorima pa nije imao koga nazvati da mu pomogne".

Uz Hrvatsku liječničku komoru koja je zatražila njegovo očitovanje - taj je istup - ocjenjujući ga neetičnim, sramotnim i nedostojnim struke - osudila i Hrvatska udruga bolničkih liječnika, iz koje podsjećaju da je temelj humanog javnog zdravstvenog sustava - bez obzira na položaj u društvu - jednaka dostupnost svima.

Ministar Beroš oglasio se priopćenjem: Imperativ je utvrditi potpunu istinu

“Okolnosti smrti gospodina Vladimira Matijanića predmet su unutarnjeg nadzora u KBC-u Split, te inspekcije Ministarstva zdravstva u svim zdravstvenim službama uključenima u ovaj slučaj, a njihovi rezultati i utvrđene činjenice bit će temelj za službenu ocjenu” - izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Uz puno razumijevanje želje medija i javnosti da se o cijelom slučaju sazna puna istina, iznošenje neprovjerenih činjenica ili komentiranje pojedinih radnji ili aktivnosti bilo kojeg sudionika u ovom slučaju prije završetka poduzetih inspekcijskih aktivnosti, ocjenjuje Ministarstvo zdravstva, dodatno otežava tešku situaciju obitelji pokojnog Vladimira Matijanića, kao i zdravstvenim djelatnicima i inspekcijskim timovima koji su uključeni u ovaj slučaj, a hrvatskoj javnosti ne nude cjelovitu istinitu sliku o tom događaju.

- Cilj nam je sagledati cijeli ovaj slučaj iz svih kutova, utvrditi potpunu istinu i predočiti je obitelji pokojnog Vladimira Matijanića, a potom i cjelokupnoj javnosti. Naš zdravstveni sustav treba biti na usluzi svakom pacijentu te smo odlučni istražiti svaki pojedini propust i ukoliko utvrde nadležne stručne službe, provesti nužne korake za neadekvatno postupanje, ističe Beroš i dodaje kako je utvrđivanje činjenica važno radi objektivnih ocjena jesu li pojedine zdravstvene službe i osobe radile svoj posao u skladu s pravilima struke, a utvrđene nepravilnosti uklonile kako bi se u budućnosti izbjegle situacije poput ovog splitskog slučaja.

Puljak: Na ovom primjeru slomio se model upravljanja državom 

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak na svojem Facebook profilu reagirao je na smrt novinara Indexa Vladimira Matijanića.

- (...) Na primjeru tragične smrti građanina grada Splita Vladimira Matijanića slomio se model upravljanja državom koji je instalirala stranka koja je u sve pore društva postavila svoje kadrove, pa ih tako ne možete izbjeći ni kad nazovete hitnu jer je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević zastupnica HDZ-a, jednako kao što je ravnatelj istog zavoda u Splitsko-dalmatinskoj županiji Leo Luetić provjereni kadar stranke osuđene za korupciju. (...) Poznavajući rad državnih institucija, možemo već sada pretpostaviti da će komisija utvrditi da je sve bilo u redu, osim manjih propusta za koje će krivnju snositi neki službenik, tehničar ili medicinska sestra. Najviše što se može dogoditi jest smjena nekog HDZ-ova šefa u sustavu, i to samo ako druga struja unutar stranke iskoristi ovaj slučaj da jednog HDZ-ovca zamijeni drugim, napisao je Puljak.

Ahmetović: Matijanić je žrtva beskrupuloznosti pojedinaca 

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović obrušila se na ministra zdravstva Vilija Beroša te ustvrdila da je umrli novinar Vladimir Matijanić žrtva beskrupuloznosti pojedinaca u hrvatskom zdravstvu, a takvo zdravstvo slika je i prilika nesposobne vlasti.

- Matijanića ništa ne može vratiti, ali na isti način kako je beskrupuloznu vlast proganjao svojim tekstovima, proganjat će je i mrtav. Za to se mi ostali itekako moramo pobrinuti. Nakon mučnih redaka o okolnostima smrti novinara Vladimira Matijanića, nakon snimki razgovora koji upućuju na nonšalanciju, nebrigu i nevjerojatnu razinu prijezira, ostaje nam samo pitanje: zašto? Zašto je čovjek morao umrijeti u mukama?, napisala je Ahmetović na Twitteru.

Ministarstvo zdravstva: Počeo zdravstveno-inspekcijski nadzor

- S današnjim danom obavlja se zdravstveno-inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva u zdravstvenim ustanovama koje su sudjelovale u postupku zbrinjavanja pacijenta Matijanića, u KBC-u Split, županijskom Zavodu za hitnu medicinu i nadležnoj ambulanti obiteljske medicine. Zdravstvenu inspekciju provode, u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstveni inspektori i viši zdravstveni inspektori te za potrebe obavljanja pojedinih stručnih radnji, zaključkom inspektora, imenuju se pojedini stručnjaci, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva. 

Za potrebe konkretnog slučaja imenovani su specijalist hitne medicine i specijalist infektologije, a za donošenje stručnog mišljenja bit će imenovani i specijalist obiteljske medicine, specijalist imunologije te specijalist patologije. Tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora uzet će se izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju sada pokojnog pacijenta kao i preslika cjelovite medicinske dokumentacije. Na temelju uvida u cjelovitu medicinsku dokumentaciju, što uključuje i obdukcijski zapisnik i PHD, imenovani stručnjaci donijet će svoje mišljenje o tome je li postupak zbrinjavanja proveden u skladu s pravilima struke ili je bilo propusta.

Ovisno o donesenom stručnom mišljenju, poduzet će se daljnje mjere u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!