19:28 / 10.11.2021.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Redari će paziti na razmak u koloni sjećanja, sudionici moraju imati COVID potvrdu

Kolona sjećanja/Arhiva

Kolona sjećanja/Arhiva

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Razmatralo se i uz koje će epidemiološke mjere biti održano obilježavanje ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

- 30. obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje, žrtve koja je u kolektivnoj svijesti našega naroda i za koju bismo kao narod željeli svi dostojanstveno iskazati počast svojom nazočnošću, no okolnosti uslijed kojih egzistiramo gotovo dvije godine nas usmjeravaju da komemoriranje i održavanje obilježavanja provedemo s nizom ograničenja. Stoga je moj poziv da svi oni koji su planirali doći u Vukovar, a poglavito ranjive skupine ostanu u svojim sredinama, u svojim općinama, gradovima, županijama i da na prikladan način, dostojanstveno zapale svijeće i pomole se za žrtve Domovinskog rata, a posebno u srcima za žrtve Vukovara i Škabrnje, istaknuo je ministar Tomo Medved nakon sjednice Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Ovakav javni apel nakon sastanka organizacijskog savjeta uputio je ministar Medved zbog, kako kaže, loših epidemioloških trendova.


- Ministarstvo branitelja neće podržavati organizirani prijevoz, u Vukovaru i okolici neće biti organiziranog smještaja, niti organizirane prehrane, rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Istaknuo je da će se program održati po onom već ranije predviđenom protokolu - od 17. studenog navečer paljenjem svijeća ispred bolnice, vodeći pritom računa da će samo manji broj izaslanstava moći ući u krug bolnice i zapaliti svijeću, a 18. studenog ujutro program će početi ispred bolnice te će Kolona prema Memorijalnom groblju ići ustaljenom trasom. Na Memorijalnom groblju položit će se vijenci i održati sveta misa.


- Apeliramo na odgovornost naših građana, apeliramo da ukoliko dođu u grad Vukovar ili u Škabrnju da se apsolutno pridržavaju svih predviđenih mjera, da vode računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti svih drugih građana koji će nazočiti, poručio je Medved.

No, apel nije zabrana. Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak istaknuo je da je epidemiološka situacija u ovom trenutku daleko od dobre, te je apelirao na sve da ostanu u svojim lokalnim zajednicama, lokalnim braniteljskim udrugama, i da na odgovarajući način uz pijetet obilježe taj važan događaj.


Svi oni građani koji se ipak upute u Vukovar moraju imati COVID potvrdu. Organizatori ih pozivaju da vode računa o svojem i tuđem zdravlju te poštuju preporuke stožera.

- Propisujemo klasične epidemiološke mjere, higijena, dezinfekcija, razmak, maska i održavanje svih tih događaja na otvorenom prostoru, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Dodao je da će jedino misa, biti kombinirana, i u zatvorenom prostoru.

U koloni sjećanja hodat će i COVID redari koji bi trebali paziti da se poštuje razmak i nose maske. Ugostitelji će smjeti raditi samo do 21 sat.

Vukovarski gradonačelnik podupire mjere i ne očekuje eksploziju zaraze. Stoga apelira na medije da umjesto o pandemiji izvještavaju o junaštvu i zločinima.

- Zašto ni 30 godina nakon nismo osudili najodgovornije - pritom naravno da mislim na generalštab JNA, pita se Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Sam program u Vukovaru neće se pretjerano razlikovati od onog proteklih godina. U Koloni sjećanja hodat će se od bolnice do memorijalnog groblja. Slično će, uz manje izmjene, biti i u Škabrnji.

- Bit će kolona sjećanja, ali sve radimo na tome da je skratimo, da program cijeli skratimo i molimo sve koji dođu da se drže mjera, poručio je Ivan Škara, načelnik Škabrnje.

I prošle godine komemoracije su održane uz epidemiološka ograničenja. No, broj novozaraženih tada je bio upola manji. Stoga organizatori apeliraju na građane da pokažu zrelost te žrtvama odaju počast u svojim gradovima i općinama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!