16:45 / 16.07.2021.

Autor: Mladen Iličković/Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik

Inovativna tehnologija: U koprivničkom Komunalcu nova kompostana

U koprivničkom Komunalcu nova kompostan

U koprivničkom Komunalcu nova kompostan

Foto: Mladen Iličković/Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik / HRT

Lokalne jedinice svoj miješani otpad moraju isporučivati županijskim centrima za gospodarenje otpadom. U Rijeci je to već rezultiralo poskupljenjem odvoza. Rješenje je u razdvajanju i recikliranju pa su u koprivničkom Komunalcu odlučili sagraditi novu kompostanu s domaćom inovativnom tehnologijom. 


Uzgajivač 27 sorti borovnica Igor Seleš došao je provjeriti kako se proizvodi kompost kojim obogaćuje 7 hektara svojih nasada nekoliko kilometara od nove kompostane u Herešinu pokraj Koprivnice.  

- Kompost je odličan za poboljšanje kvalitete tla jer tla su generalno dosta tvrda i neplodna, tako da je ovo odlična stvar za poboljšanje mikroflore u tlu i radi rahljenja zemlje, naglašava Igor Seleš, uzgajivač borovnica.

I dok Seleš plaća kompost 150 kuna po toni, 50 tisuća korisnika čiji otpad prikuplja koprivnički Komunalac na kompostanu može besplatno dovesti dva kubika biootpada na godinu, za što će dobiti 30 litara komposta.

- 2009. godine počeli smo sa sakupljanjem na kućnom pragu kod domaćinstava. Došli smo sa 700 tona, 2009. godine na 5200 tona 2020., koliko smo sakupili biootpada, govori Saša Grubačević, direktor Sektora za gospodarenje otpadom, Komunalac.

- Kompostana će biti jedan objekt u kojem ćemo godišnje moći obraditi 9 tisuća tona biootpada, dobiti oko 5 tisuća tona komposta prve klase i to će se sve odvijati u kontroliranim uvjetima, rekla je Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca.

Što znači, cjelogodišnju proizvodnju bez neugodnih mirisa. Nova kompostana stajala je 14,3 milijuna kuna, od čega je 4 i pol došlo iz Europskog programa konkurentnost i kohezija. Europski novac dodijeljen je zbog inovativne tehnologije enzima kojima se ubrzava proces. Dosad je proizvodnja komposta trajala 6 mjeseci. 

- Za svega 6 do 8 tjedana, mi proizvodimo kvalitetno gnojivo iz organskog otpada. To je zapravo novi početak u razvoju ekoproizvodnje, naglasio je Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix.

Prema službenim podacima, Koprivnica je nakon Preloga drugi grad u Hrvatskoj po održivom gospodarenju otpadom, gotovo 56 posto otpada se razdvaja. To će za korisnike značiti i ekonomski prihvatljivu cijenu njegova zbrinjavanja u budućnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!