17:00 / 21.09.2021.

Autor: Mladen Iličković/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zatrpano 10 tisuća metara četvornih šume. Tko će odgovarati?

Uništeno 10 tisuća m2 šume. Tko će odgovarati?

Uništeno 10 tisuća m2 šume. Tko će odgovarati?

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Potkraj lipnja djelatnici Hrvatskih šuma otkrili su ilegalno odbačeni građevinski otpad te divlju sječu u državnoj šumi Črnovčak pokraj Sesvetskog Kraljevca, što je područje Grada Zagreba. Članovi udruge Zelene i plave Sesvete upozoravaju kako država do danas nije uspjela natjerati počinitelje da na zakonit način zbrinu taj otpad i plate kaznu.

Oko 10 tisuća četvornih metara uništene državne šume hrasta lužnjaka i poljskog jasena nalazi se uz sesvetski pogon tvrtke Energo-tehna. Članovi udruge Zelene i plave Sesvete tvrde da je ograda te tvrtke prema šumi skinuta kako bi se navozio otpad.

- Ono što je najporažavajuće i što je najzabrinjavajuće nije sam građevinski otpad nego činjenica da se se u ovoj tvrtki obrađuje i opasni otpad. Mi u ovom trenutku ne možemo znati je li i on završio ispod ovog građevinskog otpada, upozorava Mario Spajić iz udruge Zelene i Plave Sesvete.

Opasni otpad ispod građevnog?

Ono što Sesvećane posebno ljuti je to što Državni inspektorat tvrdi da tek sada obavlja inspekcijski nadzor predmetne površine. Mali pojas šume ostavljen je zbog kamuflaže, no i to je, tvrde naši sugovornici, dokaz da je zbog nepristupačnosti otpad mogao doći samo uz znanje tvrtke Energo-tehna.

- Oni znaju što rade. Oni se ne trude maskirati ni razmjere ni vrstu zlodjela i oni idu - posve sigurni da im se ništa neće dogoditi. Mogu biti posve sigurni jer službe ne funkcioniraju, inspekcija u Sesvetama naprosto ne postoji, upozorava Ante Damjanović.

Dario Hlebec, revirnik Hrvatskih šuma, napominje kako se zbog navoženja zemlje ne može znati koliko je i kojih stabala posječeno i koliko se panjeva nalazi ispod same zemlje. A preostala stabla su, dodaje, gotovo 90 posto oštećena.

Odgovor Branimira Bošnjaka

Odgovor Branimira Bošnjaka

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Branimir Bošnjak, dipl. ing. građ. iz Energo-Tehne, na upit HRT-a odgovorio je: "Zahvaljujemo na pozivu, ali ne znam o kojoj sječi šume govorite i ne znam kako bi naša tvrtka bila povezana s nečim sličnim. Osnovna djelatnost naše tvrtke je izrada čeličnih konstrukcija i elemenata, razvoj industrijskih projekata i inženjering pa, ako Vam možemo pomoći u tom smislu, stojimo na raspolaganju. To su djelatnosti koje obavljamo na našoj lokaciji u Sesvetskom Kraljevcu".

U ovo ilegalno navoženje otpada i uništavanje šume uključena je i tvrtka A plus izgradnja iz Sesvetskog Kraljevca. Uputili smo im e-mail sa zahtjevom da daju televizijsku izjavu, no nisu nam odgovorili.

Satelitska snimka

Satelitska snimka

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Zanimljivo je u ovom slučaju da satelitske snimke pokazuju kako se i unutar zemljišta tvrtke Energo-tehna također odlagao građevinski otpad. To se na zapadnoj strani pogona i dalje događa. Prije i sad na isti način - skidanjem sloja zemlje, zakopavanjem otpada te navoženjem zemlje na otpad. 

Iz Policijske uprave zagrebačke dobili smo priopćenje u kojemu se tvrdi da su u tijeku izvidi, a s cijelim događajem upoznat je i Državni inspektorat kako bi poduzeo aktivnosti u sklopu svojih ovlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!