19:16 / 01.05.2022.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović, Ruža Ištuk, Goran Ćelić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U Maksimiru se tradicionalno jeo grah, političari čestitali radnicima njihov dan

Prosvjedni marš

Prosvjedni marš

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Nakon dvije godine stanke, najveća sindikalna podružnica, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, organizirala je prosvjedni marš zagrebačkim ulicama uz moto "Za zadovoljnog radnika". U Maksimiru se tradicionalno jeo grah. Politički vođe čestitali su radnicima njihov dan.


Na zagrebačkim ulicama - prosvjedni marš. Od Radničkog doma, sjedišta sindikata - do Radničke ulice, sjedišta udruge poslodavaca. Na težak položaj radnika upozorili su i poljoprivrednici i umirovljenici.

- Danas poslodavci koji kažu da radne snage nema, lažu, radne snage ima, ali ne one na koju su navikli prije 20 godina,a to je jeftina radna snaga, kaže Mišel Klasić, mesar iz Vrbovca.

- Pak se čudim onima koji z ono malo penzije, preživljavaju, žive i vele da im je dobro, što ne vjerujem.

Vladi i poslodavcima poručuju: osigurajte do 2026. prosječnu plaća od 1500, a minimalnu od 750 eura jer jedino tako možete zaustaviti iseljavanje.

- E pa gospodo poslodavci neće biti na kugli zemaljskoj one zemlje iz koje ćete vi dovesti takvog radnika koji će htjeti raditi ili za džabe ili za neka vaša obećanja, tih radnika više biti neće, poručio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske SSSH.

U Maksimiru su se, uz tradicionalni grah, ove godine dijelile i štrukle. Poruke su slične.

- Radnici uopće nemaju prava više, otkad su ukinuti sudovi udruženog rada radnici sporo dobivaju sporove.

- Trebali bi imati stalno zaposlenje, a ne ovo po ugovoru.

- Samo cijene idu, a plaće ništa

Čestitke radnicima uputio je predsjednik Vlade.

- Kada gledamo razdoblje 2016.-2021. vidimo da su realne plaće rasle znatno više nego što su rasle cijene, a u ovim novim okolnostima Vlada će i dalje činiti napore, da se paketima mjera intervenira i očuva i socijalna stabilnost i omogući ekonomski napredak, poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Na današnji položaj radnika osvrnuo se i predsjednik Zoran Milanović.

- Dosta je zeznuta situacija, ne samo u Hrvatskoj već i u Njemačkoj, Francuskoj, ali to ima manje veze s radničkim pravima, a puno više veze s geopoolitikom, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Predsjednik SDP-a poručuje na čemu treba raditi.

- Treba rješiti pitanje rada na određeno vrijeme, adekvatne plaće za prekovremeni rad, za rad u smjenama, rad nedjeljom i praznicima, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Zagrebački gradonačelnik zauzima se za sinidkalno udruživanje.

- Apsolutno smatramo da je sindikalno udruživanje i pregovaranje jedno od ključnih i temeljnih vrijednosti kako bi se unaprijedio položaj radnika i radnica, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

U vrijeme kada cijene hrane i energenata dosežu najviše razine, jasno je da radnici strahuju hoće li u budućnosti njihove plaće moći pratiti inflaciju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!