Liječnici nezadovoljni sastankom u Ministarstvu zdravstva

02.08.2022.

Zadnja izmjena 13:50

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/Hina/HRT

Liječnici nezadovoljni sastankom u ministarstvu zdravstva

Liječnici nezadovoljni sastankom u ministarstvu zdravstva

Foto: HTV / HRT

Na zahtjev krovnih liječničkih organizacija, u Ministarstvu zdravstva održan je sastanak s ministrom Vilijem Berošem. Tražili su rješavanje statusa liječnika i korekciju koeficijenata. 

"Želimo konkretne poteze i očekujemo ih odmah" 

- Na sastanku smo tražili reprezentativnost Hrvatskog liječničkog sindikata, donošenje zakona o radno-pravnom statusu i plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora, kao i reguliranje postojećeg sustava koeficijenata plaća određenih kategorija liječnika, rekla je nakon sastanka potpredsjednica Hrvatske liječničke komore Vikica Krolo.

Liječnici su, naglasila je, nezadovoljni trenutačnim stanjem, svojim statusom i plaćama.

- Posebno je teška situacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i s mladim liječnicima koji nemaju dodatke i počinju s početnom plaćom od 8.000 kn. O plaćama na ovaj način nije u redu govoriti, ali o statusu liječnika svakako. Zaključno: liječnika nema, liječnici su nezadovoljni i očekuju djela, a ne riječi. Upravo ono što ministar obećava, ali nama je dosta obećanja, želimo konkretne poteze i očekujemo ih odmah, početkom devetog mjeseca. Ako ne bude tako, sigurna sam da će liječnici na to odgovoriti svojim nezadovoljstvom, rekla je.

U svemu se slažu s ministrom, rekla je i dodala kako se ministar uvijek složi s njima i s onime što oni predlažu, ali više ne očekuju samo slaganje, očekuju da se nešto konkretno poduzme.

- Svi obećavaju da će se nešto promijeniti, a sve se mijenja na gore, dodala je.

Na pitanje sprema li se u rujnu štrajk, rekla je da mlađi kolege, oni koji imaju izbora i neće uskoro u mirovinu, traže bolje uvjete rada i žele da su im plaće donekle izjednačene s onima u Europi. 

"Ne možemo više čekati, liječnici su nestrpljivi" 

Za početne plaće od oko 8.000 kn kaže da su male i traže povećanje od 10%. Svjesni su situacije, ali nisu zadovoljni "da se do kraja žrtvuju".

Zaključak sastanka je, ističe, da se u svemu slažu, Ministarstvo je upoznato s problemima, ali ne očekuju razumijevanje i razgovor, nego konkretna djela.

- Ne možemo više čekati, liječnici su nestrpljivi, dodala je.

Na pitanje hoće li biti prosvjeda navečer, Krolo je rekla: "Ne bih ulazila u ono što mladi kolege pripremaju, štrajk je nešto krajnje, nepopularno, i mi to ne želimo, ali postoji puno drugih načina na koje liječnici mogu prosvjedovati."

- Otkad smo ušli u Europsku uniju, zemlju su napustila 1032 liječnika, uglavnom mlađi, prosjek godina 36, istaknula je.

"Nismo dobili obećane konkretne poteze" 

- Ministar ima već dugo razumijevanja za nas. I par minuta prije početka sastanka medijima je poslao priopćenje, mi ga nismo uspjeli ni pročitati, rekao je da su potrebna djela, a ne riječi. Mi se apsolutno slažemo s tim, mi jako dugo čekamo djela, a ne riječi, a tako je bilo na ovom sastanku. Nitko nam nije obećao konkretne poteze. Najbitnije što treba riješiti je pitanje reprezentativnosti Sindikata jer pregovori za granski kolektivni moraju početi 31. listopada. Vremena nema, rekla je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Ističe da su došli pred zid, i to treba riješiti. Ako se ne riješi, dodaje da će svi biti na vrijeme obaviješteni.

- Akcije su uvijek u planu, mi čak i ne moramo ići u štrajk, dovoljno je da počnemo raditi po normativima koji su objavljeni, da počnemo striktno poštovati po EU-u regulirano radno vrijeme s maksimalnim brojem dozvoljenih prekovremenih sati, i tu je već jako velik problem u sustavu. Ako će trebati, mi ćemo to, ovisno o tome koji će biti potezi Vlade, dodala je.

"Razočarani smo ovim sastankom" 

- Razočarani smo ovim sastankom, nije bilo konkretnih prijedloga ni sadržaja ni rokova za rješavanje ovog velikog problema koji tišti liječnički korpus, rekla je Vesna Potočki Rukavina, KoHOM.

Očekuje konkretne rokove, prijedloge, sadržaj i da se konkretno sve počne rješavati u najskorije vrijeme.


"Prosječna primanja liječnika nije isto što i plaća liječnika" 

- Izrazila bi nezadovoljstvo uopće komunikacijom (...) Razočarana sam jer sam vidjela da je priopćenje s ovog sastanka već jutros doneseno, a da nismo imali priliku reći što nas tišti, koji su naši problemi jer je zaključak već bio donesen, rekla je Tea Mirošević Zubonja (HUBOL).

Jesen je vrlo blizu, ističe i dodaje kako se nada da neće morati posezati za drugim potezima.

Komentirajući plaće liječnika, naglasila je da postoji razlika između prosječne plaće liječnika i prosječnih primanja liječnika - zna se kolika je osnovna plaća, a primanja se odnose i na noćni rad, velik broj prekovremenih sati.

- Prosječna primanja liječnika nisu plaća liječnika, rekla je.

Dulibić: Riješili smo vozače saniteta i sestre, riješit ćemo i liječnike 

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić rekao je da je sastanak bio vrlo konstruktivan, obvezali su se na određene zaključke - prvi tjedan u 9. mjesecu nastavljaju s radom radnih grupa i ne vidi razlog za nezadovoljstvo.

- Vjerujem da ćemo do kraja godine to donijeti. Riješili smo pitanje vozača saniteta i medicinskih sestara s VSS-om, a nakon toga rješavat će se i problemi liječnika, izjavio je Dulibić novinarima.

Ponovio je da su u posljednje četiri godine povećane plaće liječnicima i zdravstvenom osoblju više od 40 posto.

- Riješili smo sve zaostatke za prekovremene sate od 2013., rješavamo probleme iz prošlosti. Imamo više liječnika i sestara nego prije mandata ove vlade, kaže Dulibić koji smatra da nema razloga za nezadovoljstvo.

Na primjedbe liječničkog sindikata i komore da ih se ignorira, Dulibić odgovara kako su u proteklih šest godina primili na razgovor svaku strukovnu organizaciju liječnika koja je to zatražila.

Ne vidim razloga za ove hajke, oni se vjerojatno moraju članstvu opravdati jer su medicinske sestre i vozači saniteta već uspjeli u svojim traženjima, ali nema potrebe za nervozom, sustav funkcionira, poručio je Dulibić.

"Rješavanje materijalno-pravnog statusa liječnika nije sporno, ali treba sagledati širu sliku u kojoj imamo i epidemiju, i inflaciju, i obnove od potresa u zdravstvenim ustanovama. U takvim okolnostima bilo bi neodgovorno obećavati brzinska rješenja koja možda lijepo zvuče, ali nisu održiva. Postupni, sigurni pomaci kroz zakonske izmjene i sljedeće reformske mjere na kadrovskoj, financijskoj i organizacijskoj razini možda je teži put, ali jedini koji donosi dugoročne rezultate", priopćilo je Ministarstvo zdravstva uoči sastanka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!