09:23 / 26.05.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Biljan: Zašto kriteriji nisu jednaki za sve ugostitelje?

Prazne terase kafića

Prazne terase kafića

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Ugostitelji se nadaju da će uskoro moći poslovati, kao nekada. No, za sada je rečeno da restorani i kafići neće imati jednaki tretman.

- Ni u najgorem snu nismo očekivali ovakav ishod situacije, ugostitelji su na koljenima već duže vrijeme, a pogotovo sekcija caffe barova, rekao je gostujući u Studiju 4 Dražen Biljan, član Nacionalne udruge ugostitelja. 


Unutrašnji prostori kafića i dalje neće raditi, što smatra poražavajućim, ponižavajućim, osjećaju se loše i na izmaku snaga su. 


U tijeku je sastanak ugostitelja o tome kakve će biti nove mjere, kaže da su šanse gotovo nikakve da se otvore unutrašnji prostori kafića, što ih frustrira. Ne nalaze razlog zašto restorani mogu raditi, a kafići ne. 


- Mjere su vrlo jasno donesene, one su se maksimalno poštivale, nemamo podataka o postotku zaraženih u našim objektima i ne možemo shvatiti zašto kriteriji nisu jednaki za sve sekcije naših ugostitelja, rekao je. 


Jedan od vrlo šturih odgovora, rekao je, je taj da se ljudi više kreću po kafićima, a taj termin im nije jasan. Ustupak koji su ugostitelji tražili je dulje radno vrijeme, tražili su do 24 sata, no "dobili" su do 23 - 1 sat duže nego sada. 


- Vrijeme nam ne ide na ruku, u svibnju smo imali 17 kišnih dana, kako da radimo i što će se dogoditi u takvim vremenskim uvjetima ako radimo 1 sat duže? Ionako je većina terasa prazna nakon 21 sat, rekao je. 


Naglasio je kako se posljednjih godinu dana ponašaju kao Vladini partneri, oni žele konstruktivan dijalog i konkretan dogovor. 


- Ugostiteljski objekti su sigurna mjesta za naše građane, poručio je. 


Ljudi zatvaraju obrte i kafiće, dodaje, jer ne mogu više živjeti. U Zagrebu ima više od 4.500 ugostiteljskih objekata, od čega je više od 70% cafée barova, Biljan kaže da je od početka 2021. trajno zatvoreno više od 100 objekata, u blokadi je 42% kolega. 


- Dobivamo nekakve mjere ekonomske prirode, mjere nisu dostatne, no one trebaju ostati i dalje, rekao je. 


Naglasio je kako su se ljudi stisnuli, svi su opterećeni COVID-19, ljudi su se trajno promijenili i postali su oprezniji. Kaže da će ugostiteljima trebati puno vremena da se vrate na staro normalno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!