Ivić: Uz cjepivo umire toliko ljudi, to je izvan pameti

24.11.2021.

07:33

Autor: M.M./U mreži Prvog/HRT

U mreži Prvog o koronavirusu

U mreži Prvog o koronavirusu

Foto: HRT / HTV

Nakon jučerašnjeg dramatičnog apela ministra zdravstva postavlja se pitanje slijedi li kolaps zdravstvenog sustava? Kako ga spriječiti? Nose li novi lijekovi novu nadu za zaustavljanje epidemije? 

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC Splita gostujući u emisiji U mreži Prvog, rekao je kako mu je u lipnju bilo jasno što ih čeka.

- Tada sam prebrojavao naše pacijente starije od 65 koliko ih je bilo cijepljeno i to je bilo porazno. Oko 65 posto ih nije bilo cijepljeno. Bilo je jasno da nas čekaju teška vremena i da uvjeravanja nisu dala rezultate.

- Epidemija, virus je takav da neće otići tako lako. Svi ćemo se i cijepljeni i necijepljeni zaraziti, ali razlika je da oni koji su cijepljeni neće dobiti tešku bolest. I to je cijela mudrost cijepljena. Manje će biti napunjene bolnice i manje će biti umrlih, istaknuo je.

Osvrnuo se i na svoju izjavu da 80 posto osoba nije trebao umrijeti.

- Od tih koji nisu bili cijepljeni velika većina nije trebala umrijeti, a oni koji su bili cijepljeni su nesretnici jer imaju u pravilu bolesti, stanja, visoku životnu dob koja su onemogućila uspješno cijepljenje, rekao je, te dodao da su se kao zdravstveni sustav pripremili za isti scenarij kakav je bio prošlu zimu, "ali prestrašno je da uz cjepivo umire toliko ljudi. To je van pameti", naglasio je.

Na upit kakve će biti jesen i zima, rekao je da će jesen biti kao i prošlogodišnja, a da što će biti nakon Nove godine ovisit će o cijepljenju. 

Rekao je i da bi lockdown bio dobar jer "prošle godine kad nitko nije bio cijepljen vidjeli smo kakve rezultate daje. Ali lockdown nitko ne želi. To postaje suluda situacija, imate cjepivo, ali morate se zatvarati", istaknuo je Ivić.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a rekla je da težu kliničku sliku razvijaju oni koji nisu cijepljeni, te da je poruka da se treba cijepiti i što prije doći po treću dozu jer imunitet s vremenom blijedi.

Pero Lučin s Medicinskog fakulteta u Rijeci rekao je da su cjepiva koja imamo itekako ispunila svoju funkciju, ali da je potrebno još rada i razvoja cjepiva.

-  Glavni način borbe protiv respiratornih virusa jest imunost na sluznicama i onda tome treba prilagoditi cjepivo. Očekujem da će nove generacije cjepiva koje će ići tim putem riješiti i problem širenja zaraze. Očigledno cjepiva uspješno pokušavaju spriječiti teže oblike bolesti i smrtne ishode, rekao je.

Osvrnuo se na situaciju u Japanu, gdje je prema izjavama "virus pojeo sam sebe".

- Teško mi je zamisliti da virus sam sebe može pojesti. Može mu se dogoditi mutacija koja će oslabiti patogeni učinak i da će taj virus prevladati, ali da će sam sebe pojesti, to je teško razumjeti. Japanci su dosta odgađali proces cijepljenja, a onda su ušli u veliku kampanju i veliki dio ljudi je procijepljen u kratkom vremenu što je smanjilo puteve i širenje virusa. Uz intenzivnu kampanju cijepljenja Japanci su vrlo organizirano i striktno nastavili s primjenjivanjem zaštitnih mjera - maske, distanca, a to je vjerojatno najvažniji put borbe s protiv virusa, rekao je Lučin. 

Osvrnuli su se i na lijek Ivermektin.

- To je lijek koji nema učinka, rekao je Ivić. Mi smo davali Hidroksiklorokin i Sumamed, pa se pokazalo da ne djeluje. Niti jedna relevantna zdravstvena organizacija ne preporučuje Ivermektin. Možete gutati koješta, ali pri tome morate biti svjesni da to ne djeluje, istaknuo je.

Bubaš je rekla kako se krajem godine očekuje dolazak proteinskih cjepiva.

- Proteinska cjepiva neće biti drugačija ili bolja, cilj će biti isti. Razlika je u načinu unosa i stvaranju tog proteina. U ovima sadašnjim cjepivima koristimo nas kao domaćina za stvaranje proteina, a u proteinskim ga stvaramo i pročišćavamo u laboratoriju. Ne očekujem da će biti nekih bitnih razlika u kvaliteti cjepiva, rekao je Lučin. Dodao je kako smatra da bi najviše energije trebalo uložiti u intranazalna cjepiva koja se primjenjuju putem spreja jer, kako je rekao, to je jedini pravi put imunizacije i zaštite respiratorne sluznice.

- Imam najviše očekivanja od toga, naglasio je.

Ivić je komentirao i nove lijekove. 

- Lijek koji se nudi je izvrstan, ali da bi postigao maksimalan učinak morao bi biti svedostupan, što znači da bi ga trebali moći prepisivati i liječnici obiteljske medicine, jer je on indiciran u prvim danima bolesti. Lijek je jako skup i indikacija za njegovo davanje je da je bolesnik visoko rizičan. S tom procjenom visoke rizičnosti imat ćemo velikih problema, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!