Brlošić o situaciji u poljoprivredi: Jesen će biti prijelomna

08:02 / 09.06.2022.

Autor: M.Š./HRT

Mato Brlošić

Mato Brlošić

Foto: HRT/Luka Stanzl / HTV/Pixsell

Osim pomoći poljoprivrednicima pogođenima tučom, kojim mjerama cijelom sektoru ublažiti drastičan rast cijena goriva i sirovina? Koliko će (pre)skupa hrana još poskupjeti? Može li kriza biti poticaj za povratak zemlji, povećanje obradivih površina i proizvodnje? Ovo su neka od pitanja na koja se odgovaralo u emisiji Hrvatskoga radija "U mreži Prvog". 

Na sjednici Vlade danas će biti donesena odluka o pomoći poljoprivrednicima koje je pogodila tuča u Zagorju.

- Odluka je usmjerena na ublažavanje i otklanjanje posljedica elementarne nepogode, tuča je pogodila šest županija. Pogodila je poljoprivrednike, njihove objekte i usjeve, izvijestio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak dodajući da će uz 30 milijuna kuna iz proračuna Ministarstava poljoprivrede, novac kao pomoć stići i iz proračuna drugih ministarstava.

- Današnja odluka Vlade objedinit će sva ova sredstva, dodaje.

Brojni poljoprivrednici nisu osigurali svoje usjeve, a sada su u velikim problemima. Neki će ponovno sijati.

- Sada su zadnji rokovi za sjetvu buče. Kada su takve okolnosti, sijemo četiri hektara, iznova ćemo krenuti. Prinosi će biti manji jer je kasna sjetva. No nemamo izbora, rekao je proizvođač bučina ulja iz Oroslavja Mladen Cesarec dodajući da će pomoć države "ako dođe, dobro doći".

Koliko su poljoprivrednici spremni osigurati usjeve i nasade?

- Sve se više uključuju u osiguranje usjeva i stoke. Od 2016. do 2021. godine poraslo je osiguranje za dva i pol puta. Mi osiguravamo dodatna sredstva u iznosu od 70% ukupne premije osiguranje kroz mjere ruralnog razvoja. Poljoprivrednici dobivaju 70% od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, dodaje Tugomir Majdak.

Osim tuče i nepogoda, cijeli resor se bori s inflacijom, s visokim cijenama goriva, troškova, gnojiva. Ribari upozoravaju da im se više ne isplati izlaziti na more, razmatraju li i ratari da im se ne isplati pokretati strojeve?

- Cijene goriva jako su visoke, uzimajući u obzir da se radi o strojevima s velikom potrošnjom. Strojevi imaju zapremninu od 50 do čak 1000 litara. To su kapaciteti gdje stroj može raditi jedan dan, maksimalno dva. Moramo, što se goriva tiče, duplo više novca izdvojiti, ističe Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Cijene gnojiva također su "otišle u nebo". 

- Sjetva je u odnosu na prošlu godinu skuplja za tri do pet tisuća kuna po hektaru, ovisno o vrsti poljoprivredne proizvodnje. Kada gledamo na području cijele RH, poljoprivrednici su morali izdvojiti oko tri milijarde kuna više za sjetvu u odnosu na prošlu godinu. To su ogromna sredstva koja poljoprivrednici nemaju na zaliha. Nešto su odradili preko svojih zaliha, nešto preko kredita, nešto na ugovore. Vidjet ćemo što će se dalje događati.

Ističe da i jako puno ovise o vremenskim prilikama.

- Danas može biti lijepo vrijeme, pripremamo se žetvu, a onda poslijepodne naleti oblak i od žetve nema ništa, govori Mato Brlošić dodajući da je poljoprivreda tvornica pod vedrim nebom.

- Prijelomna će biti jesen, vidjet ćemo koliko će poljoprivrednici biti u mogućnosti da krenu u novu sjetvu, ističe. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!