Zagorje sanira i zbraja štete

04.06.2022.

19:53

Autor: Ružica Divac Borovečki/T.V./Dnevnik/HRT

Zagorje sanira i zbraja štete

Zagorje sanira i zbraja štete

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskom zagorju drugi se dan sanira i zbraja šteta od nezapamćene tuče i nevremena. U ponedjeljak bi krapinsko-zagorski župan trebao proglasiti elementarnu nepogodu za područja pet općina i gradova. Primjerice, u Kumrovcu je šteta triput veća od proračuna općine.

Nakon početnog šoka, građani pokušavaju spasiti vrtove i vinograde, jer šteta je stotpostotna.

- Jel se može nešto spasiti? Tu na vrtu ništa. Ja sam danas kupila nove flance i sve ispočetka, kaže Katica Mikša, Kumrovec.

Najpoznatije selo na svijetu - Kumrovec - još će danima čistiti lokalne ceste. Vrhunac je turističke sezone, Muzej Staro selo bio je i jučer otvoren.

- Najviše je bio oštećen crijep, uz pomoć vatrogasaca smo to sanirali, a nekoliko objekata je bilo poplavljeno, rekla je Anita Gadža, voditeljica Starog sela Kumrovec.

U Općini Kumrovec kažu, samo štete u poljoprivredi iznose cijelogodišnji izvorni proračun. A tu su i štete na kućama stanovnika, općinskim zgradama i lokalnim cestama.

- Došli smo do cifre koju ćemo prijaviti županiji, da bi županija mogla proglasiti elementarnu nepogodu, znači, 11 milijuna kuna, otkriva Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec.

Branimir Lovrečki već dva dana trči između vinograda u Klanjcu i pogona u Kumrovcu.

- Imamo obiteljsko gospodarstvo gdje se bavimo uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina u Klanjcu, tamo smo stradali po tom pitanju. A ovdje smo stradali jer nam je radiona poplavila i strojevi poplavili i namočili vodom, kaže Lovrečki.

A perjanica klanječkog vinarstva i jutros je proveo u vinogradu u pokušaju da spasi trseve, jer grožđa neće biti.

- Danas se bavimo špricanjem, špricamo vinograde. Ovo je kataklizmično, teško je to gledati, ali mi vinari smo naučeni na dosta teške uvjete, ističe Zvonko Sever, vinogradar iz Klanjca.

- Ja ću reći građanima koji imaju štete neka prijave, nadam se da će biti malo veća odšteta i nadoknada za to, po istom principu kao što je prošle godine išlo za Požeško-slavonsku županiju, to jest da će se nadoknaditi štete na urodu, poručio je Zlatko Brlek, gradonačelnik Klanjca. 

Slična je tuga i u susjednoj općini Zagorska sela, te u Velikom Trgovišću i Oroslavju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!