Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija proglasile prirodnu nepogodu

07.06.2022.

09:13

Autor: M.M./Hina/HRT

Šteta nakon tuče na livadama i prometnicama

Šteta nakon tuče na livadama i prometnicama

Foto: Slaven Branislav Babić / PIXSELL

Zagrebačka županija proglasila je prirodnu nepogodu za područje grada Jastrebarskog i općine Krašić i Žumberak, nastalu 2. lipnja u nevremenu s tučom, koja je na tom području nanijela veliku štetu u poljoprivredi, graditeljstvu i prometu, izvijestili su iz Županije.

Nakon Odluke o proglašenju prirodne nepogode, Gradsko i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda dužna su unijeti prve procjene štete u Registar šteta. Procjene trebaju unijeti sukladno roku propisanom Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, priopćeno je iz Ureda župana Zagrebačke županije.

Snažno nevrijeme s obilnom tučom, koje je prošli tjedan poharalo Zagorje, zahvatilo je i zapadni dio Zagrebačke županije.

Elementarnu nepogodu proglasio je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar za gradove Klanjec i Oroslavje te općine Kumrovec, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće.

Do sada je utvrđena šteta od 30-ak milijuna kuna.

Zahtjev za procjenu štete gradskim i općinskim povjerenstvima može se predati još sedam dana.

U nevremenu su najviše stradale poljoprivredne površine, a poljoprivrednici ističu kako im je najvažnije da obećana pomoć stigne što prije.

Prirodna nepogoda od tuče proglašena za Ozalj i Draganić

I karlovačka županica Martina Furdek Hajdin proglasila je prirodnu nepogodu od tuče za Grad Ozalj i Općinu Draganić.

Ozalj i Draganić u roku 15 dana trebaju u registar šteta unijeti prve procjene, a u roku 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu prijavu štete.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, Županijsko povjerenstvo će u zakonskom roku izraditi zbirno izvješće o šteti za područje Karlovačke županije, da bi se oštećenima isplatile naknade.

Furdek Hajdin navodi da se po prvim procjenama šteta čini prilično velika, pa se u obeštećenju građana očekuje pomoć s državne razine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!