Erdoganov posjet politički je više važan Turskoj nego Hrvatskoj

08.09.2022.

07:43

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Erdogan u Hrvatskoj

Erdogan u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Dolazak turskog predsjednika Erdogana nešto je manje politički važan za Hrvatsku nego za Tursku. Uskoro će izbori i predsjednik Erdogan uvijek pokušava pokazati kroz svoje turneje koliko mu je stalo do dijaspore i tako radi poveznicu između bosanske i albanske dijaspore koja živi u Turskoj. Pokazuje da drži do kulture, stabilnosti, sigurnosti, ekonomiji i tako skuplja političke bodove, rekao je u emisiji U mreži Prvog Branimir Vidmarović, vanjsko politički analitičar.

- Odnosi Hrvatske i Turske su dobri. Važno je naglasiti da ove dvije zemlje imaju dodirne točke što se tiče regije, a to je BiH, govori Vedran Obućina, politolog i teolog te dodaje kako Turska nema puno izravnih prijatelja unutar EU. Turska je u Hrvatskoj vidjela partnera s kojim se može razgovarati.

Širenje ekonomskih interesa, jedan je od primarnih razloga ovog posjeta.

- Turski investitori su već u Hrvatskoj i dobro su prihvaćeni. Čitav niz investitora je primljen kod predsjednika Zorana Milanovića. Važno je to da postoji svijet i izvan EU, naglašava posebni savjetnik predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić.

Dodaje kako su najveće investicije u Hrvatskoj privatne investicije, a njih je više od 60 posto i one su važan dio ekonomskog života.

Danas će se održati i Hrvatsko-turski gospodarski forum. Na turskih 60-ak kompanija, Hrvatska njima nudi naših 160. To govori dovoljno o interesu koji vlada.

- Tu se govori o sektorima energetike, turizma, građevine, ICT-a, financijskog sektora, prerađivačke industrije, poljoprivrede, govori Mačkić.

Vidmarović govori kako se Turska i prije rata u Ukrajini nametnula kao njezin glavni trgovinski partner.

- Nedavno je bilo rečeno kako će Turska surađivati na projektu rekonstrukcije Ukrajine. Turska će graditi mostove, ceste, bolnice škole. U tom je smislu Turska strahovito kompatibilna s EU u smislu pomoći Ukrajini, rekao je.

Naglašava kako je Turska pozicija jasna, a to je da je Krim ukrajinski, a ne ruski. Za njih je teritorijalni integritet Ukrajine neupitan samo zbog toga što se trgovina u Turskoj odvija u svim smjerovima i ona ne želi ograničavati svoje nacionalne interese.

Obućina govori kako je turski utjecaj najveći u srednjoj Aziji, ali on raste i na Kavkazu, Bliskom istoku, Crnom moru, ali svakako i na Balkanu.

- Turska u stvari malo ulaže u BiH, ali u njoj ima ogroman politički utjecaj. Odnos s cijelom obitelji Izetbegović je snažan, tako da on ima utjecaj u vrhu bošnjačke vlasti, no pitanje je li to cilj ovog trenutnog dolaska, rekao je.

Smatra da će izborni zakon u BiH biti jedna od tema razgovora. Što se tiče toga, Erdogan nije ni za ni protiv, on želi sačuvati status quo, kazao je.

Pogledajte više u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!