Luttenberger: Ovaj prijedlog zakona sramota za pravnike u Ministarstvu, Vladi i Saboru

03.02.2023.

07:44

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Prof. pomorskog prava na Pomorskom fakultetu u Rijeci Axel Luttenberger

Prof. pomorskog prava na Pomorskom fakultetu u Rijeci Axel Luttenberger

Foto: HR / HRT

Oko prijedloga novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i dalje se lome koplja, a jučer je na Markovu trgu organiziran prosvjed građanskih inicijativa koje tvrde da će zakon omogućiti privatizaciju obale. Saborska oporba je, pak, na okruglom stolu okupila stručnjake iz tog područja i traži povlačenje zakona iz procedure. 

O tome su u emisiji U mreži Prvog, urednika i voditelja Kristijana Pelca, govorili šibenski gradonačelnik Željko Burić (HDZ), Sabina Glasovac iz Kluba zastupnika SDP-a i profesor pomorskog prava na Pomorskom fakultetu u Rijeci Axel Luttenberger.

Luttenberger se pita je li moguće pomiriti loš prijedlog zakona koji je i protiv nacionalnih interesa s manipulacijom od strane Ministarstva.

- Još iz razdoblja rimskog prava morska obala je bila u općoj upotrebi, izvan prava vlasništva, a pomorsko dobro u pravnom statusu općeg dobra je bilo i za vrijeme okupatora Austro-Ugarske. Taj pravni sustav postoji i danas, rekao je.

Dodaje kako je ovaj prijedlog zakona sramota za pravnike u Ministarstvu, Vladi i Saboru jer "negira status općeg dobra i omogućava privatizaciju najvrjednijih resursa".

- Ovaj zakon nije usklađen s EU-om, naglašava.

Glasovac je rekla kako je prosvjed na Markovu trgu bio otpor prema lažima, manipulacijama i štetnim namjerama Vlade.

- Ako uzmemo u obzir da je HDZ stranka čije smo se privatizacije u raznim segmentima nauživali, onda nije čudno da je narod shvatio što se novim zakonom želi, da se želi privatizirati još ono jedino što nam je ostalo, a to je pomorsko dobro, i tome se pružio otpor, naglasila je.

Dodaje kako najviše o ovom zakonu govori to da je na njega pristiglo više od 900 primjedbi u javnom savjetovanju.

- Primjedbe su dali stručnjaci koji se desetljećima bave pomorskim dobrom, predstavnici civilnih organizacija koji se bave time, HAZU. Pitam se tko je ovdje lud, naglasila je.

Burić je rekao kako je činjenica da smo "svi složni u tome da plaže budu slobodne i da budu, u prvom redu, dostupne domicilnom stanovništvu".

On se zapitao zašto se nitko nije bunio protiv Zakona o pomorskom dobru koji je donesen 2003., a u kojem vlada apsolutni nered.

- Što se tiče založnog prava, protiv europskih direktiva, želi se nekome dati dugoročna koncesija na 30-50 godina, što je sa strane zaštite nacionalnih interesa ludost, istaknuo je.

Burić je rekao kako zakon mora biti provediv i da se točno zna što je na kojoj razini čija ingerencija.

- Mi u Šibeniku imamo iskustva i definitivno znamo u kakvim se problemima nalazimo zbog postojećeg Zakona, istaknuo je i zaključio kako postojeći Zakon nije dobar i da ga treba mijenjati.

Dodaje da se treba pronaći rješenje kako jasno i transparentno upravljati plažama, da se zna čija je odgovornost za provedbu osnovnog cilja da bude javno i dostupno.

Luttenberger zaključuje kako je prijedlog novog zakona mnogo lošiji od starog Zakona, koji nije dobar.

Glasovac smatra kako se ovaj prijedlog zakona ne da popraviti jer je toliko loš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!