Karačić Zanetti: To nije reforma koja će riješiti ključne probleme pacijenata

10.11.2022.

07:43

Autor: U mreži Prvog/T.D./HRT

Jasna Karačić Zanetti

Jasna Karačić Zanetti

Foto: HTV / HRT

Državni tajnik ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, Ines Balint iz KoHOM-a, Magdalena Šobar iz inicijative mladih liječnika te predsjednica udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić Zanetti gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" te komentirali zdravstvenu reformu. 

U Općoj bolnici Zadar preminula je 22-godišnja rodilja nakon što je u ponedjeljak dovezena iz Opće bolnice Gospić. Tomislav Dulibić je komentirao smrt 22-godišnje rodilje u zadarskoj Općoj bolnici te rekao kako izražava sućut obitelji, i ako je bilo kakve pogreške, sustav će reagirati.

Ines Balint je rekla da će Hrvatska liječnička komora reagirati kad bude imala sve relevantne podatke.

- Hrvatska liječnička komora može provesti stručni nadzor, ako to bude potrebno i temeljem pregledane dokumentacije koji će dati ovlašteni slučaj iz djelatnosti ginekologije, donesti pravorijek i vidjeti nakon prosudbe stručnjaka je li se radi o kakvom propustu ili greški koja će se dokazivati sudskim putem, rekla je. 

Jasna Karačić Zanetti je istaknula kako je potresena bila čim je saznala za taj događaj.

- Velik broj prijava dolazi na odjele ginekologije gdje rodilje izražavaju svoju zabrinutost jer ih nitko ne obilazi nakon što rode. Tu se budi sumnja u meni - je li bilo dovoljno kontrole za vrijeme poroda i kad je rodila te da se komplikacija mogla izbjeći da se na vrijeme uočila. Mnoge komplikacije su se u dosadašnjoj praksi mogle izbjeći da se na vrijeme vidjelo i da je bilo pod nadzorom. U ovoj reformi nedostaje komunikacija osoblja prema pacijentima i njihovima obiteljima, pogotovo u situacijama sa smrtnim ishodima, rekla je.

Dulibić: Tri tjedna je dovoljno za primjedbe

Nakon tri tjedna završila je javna rasprava o dva zakona ključna za zdravstvenu reformu. 

Dulibić je komentirao zdravstvenu reformu te više od 1500 primjedbi, 1100 na Zakon o zdravstvenoj zaštiti i 400 na Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. 

- Najviše je bilo primjedbi na Nacionalni program osnaživanja mladih liječnika i na određene stvari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i na stvari organizacijskog tipa. Smatramo da to nije značajno velik broj primjedbi te da smo dobro iskomunicirali. Tri tjedna je dovoljno za primjedbe i zakon ide u proceduru u dva čitanja. U međuvremenu smo obavljali konzultacije sa svim dionicima u zdravstvu. Sutra će biti predstavljanje u NSK. Zakon će ići u parlament do 15.prosinca, rekao je.

Balint: Ne vidimo osnaživanje primarne zdravstvene zaštite u ovom zakonu

Balint je naglasila kako je primjedbe uputio KoHOM i Hrvatska liječnička komora u ime svih liječnika, a naročito u ime svih liječnika primarne zdravstvene zaštite.

- Ne vidimo osnaživanje primarne zdravstvene zaštite u ovom zakonu. Nije problem samo u obiteljskim liječnicima, problem je u nedostatku pedijatara i nedostatku primarnih ginekologa. Želimo ostaviti slobodu liječnicima primarne zdravstvene zaštite da nakon završenog fakulteta imaju pravo izbora te da mogu odabrati koju specijalizaciju žele. Pogodila me prošli tjedan, nadam se nespretna izjava ministra Beroša, da o toj odluci obveze rada godinu dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odlučivat će se nakon provedenog e-savjetovanja i da kolege koji su bili bolji studenti, pisali radove tijekom obrazovanja, moći će unutar godine dana odabrati neku drugu specijalizaciju. To je izazvalo gorčinu u svima nama, rekla je. 

Šobar: Rad u obiteljskoj medicini je prekrasna stvar 

Magdalena Šobar
komentirala je hoće li se moći ovom zdravstvenom reformom privući mlade obiteljskoj medicini te rekla kako je odabrala obiteljsku medicinu zato što je to zaista htjela.

- Rad u obiteljskoj medicini je prekrasna stvar jer ste s pacijentom cijelo vrijeme, vi živite s pacijentom. To zahtjeva drugačiji pristup za razliku od onog bolničkog. Tu se jako gubi u ovoj reformi jer ministar kaže da će svaki put otvoriti vrata netko drugi. Ta vrata će otvoriti netko drugi, ali nije iskusan dovoljno. S razlogom postoji specijalizacija iz obiteljske medicine, primarne ginekologije i primarne pedijatrije. Jasno mi je da se rupe moraju na brzini pokrpati, ali to neće dugoročno riješiti problem, rekla je.

Karačić Zanetti: U cijeloj reformi nedostaje pacijent

Karačić Zanetti je za ulogu pacijenta u središtu predložene reforme rekla kako bilo koja promjena zakona uključuje sve interesne skupine koji žele svoja veća prava u tome i to se kao u prijašnjoj promjeni dogodilo i sada.

- Izgubio se fokus pacijenta. Nije dovoljno promijeniti ova dva zakona, nego treba mijenjati i Zakon o zaštiti prava pacijenata i uvesti obaveze i napraviti kompletni zakon koji će dovesti pacijenta u fokus sa svim njegovim pravima i obavezama i to je ono što nedostaje. U cijeloj reformi nedostaje pacijent. To nije reforma koja će riješiti ključne probleme pacijenata i koja će poboljšati odnos zdravstvenih djelatnika prema pacijentima, naglasila je Karačić Zanetti. 

Više pogledajte u videu:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!