U mreži Prvog: Što se događa u hrvatskom susjedstvu?

17.09.2021.

08:45

Autor: HR/HTV

U mreži Prvog o događajima na Zapadnom Balkanu

U mreži Prvog o događajima na Zapadnom Balkanu

Foto: HR / HRT

Što se događa u hrvatskom susjedstvu, zašto rastu napetosti između zemalja na zapadnom Balkanu bila je tema emisije Hrvatskoga radija “U mreži Prvog”. 

- Očekujemo smirivanje napetosti, nastavak svih napora prema članstvu u Europskoj uniji, u pregovorima s EU-om. Izuzetno je bitno da i Srbija i Crna Gora, ali i sve ostale države napreduju na tom putu, da usklađuju svoja zakonodavstva, ali i da provode reforme, što je najbitnije, reforme za njihove građane, koje će učiniti njihove države stabilnijima i, s druge strane, otvoriti perspektivu Europske unije, kazao je državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić.

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković upozorio je da se bez europske prespektive za ovaj dio svijeta otvara prostor drugim utjecajima i destabilizaciji koja se, nažalost, očituje u recentnim događajima. 

- Mislim da vlasti u Beogradu dosta kalkuliraju s time koliko daleko moraju odmaknuti s reformama, a da ne izgube europsku perspektivu. Kupuju sebi vrijeme, učvršćuju vlast. Čini mi se da im to jako dobro ide s obzirom na to da kritike EU-a po pitanju demokracije u Srbiji i sporog reformskog procesa - nisu dovoljno jasne. One se očituju i u konkretnim postupcima država članica koje su u pravilu protiv otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, rekao je politolog iz Beograda Nikola Burazer

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!