U sklopu inicijative solidarnih obroka u Osijeku je predstavljen projekt održivog ručka. Njime se želi pomoći sugrađanima starije životne dobi da ostvare pravo na cjelovit i kvalitetan obrok. Dio je to širega europskog projekta "Zdravi obrok", kojim se u partnerstvu s restoranima diljem Europe promiče društvena uključenost.
Svatko ima pravo na kvalitetan i hranjiv obrok, temeljna je ideja održivog ručka kojim se promiče racionalno raspolaganje hranom. Pravo na održivi ručak imaju osobe starije životne dobi.
- Prema nekakvim statistikama naši stariji sugrađani si zaista ne mogu priuštiti kvalitetne obroke, tako da smo tu pokušali zaokružiti cijelu jednu priču i oko pravilne prehrane, oko solidarnosti, socijalne inkluzije, ali i utjecati na smanjenje otpada od hrane, rekla je Tanja Popović Filipović, koordinatorica projekta "Zdravi obrok".
Porazna je spoznaja da svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 71 kilogram hrane.
- Bacanjem hrane nastaju troškovi, što zbog one hrane koja se proizvela, znači, koja se bacila, što zbog toga što se ta hrana koja je bačena mora na neki način i zbrinuti, istaknula je Iva Dorić, Centar za sigurnost hrane, HAPIH.
Zato je važna edukacija, ali i djelovanje na svim razinama odlučivanja.
Inkluzivni ručak dio je širega edukativno-informativnog projekta Europske unije kojemu je cilj osvijestiti građanstvo o problemima siromaštva i prekomjernog bacanja hrane. Pravo na bon za održivi ručak do kraja ovoga mjeseca ostvarit će četvero korisnika iz baze Gradskoga društva Crvenog križa.
- Gledali smo da su to osobe starije od 65 godina, te da su ili bračni parovi ili ako su samci, da su dva prijatelja, dvije prijateljice, objasnila je Martina Hećimović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek.
- Oni će imati nekakve obroke koje smo mi odlučili pripremati da bi bili nutritivno vrijedni, hranjivi i zdravi. Prije svega smo odlučili da to budu obroci na žlicu kao što su variva ili mesa u nekakvim umacima, dodala je Doris Vukelja, voditeljica restorana.
Kao i u drugim europskim zemljama gdje se provodi projekt "Zdravi obrok" organizatori se nadaju da će se ovoj plemenitoj inicijativi priključiti što veći broj hrvatskih restorana.