U jučerašnjem nevremenu na karlovačkom području oštećena 444 objekata

27.07.2022.

Zadnja izmjena 21:52

Autor: HTV/HRT/D.S./M.M./Hina

Zbrajaju se štete od nevremena na širem karlovačkom području

Zbrajaju se štete od nevremena na širem karlovačkom području

Foto: HTV / HRT

U Karlovačkoj županiji traje sanacija šteta na najmanje 444 objekata oštećena u utorak u nevremenu žestokog vjetra, koji je bio samo malo slabiji od olujnog.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar poručila je građanima da se štete saniraju prema prioritetima, da traju brzi izvidi te da će unatoč velikom broju dojava o štetama vatrogasci do kraja sutrašnjeg dana obići svaku pojedinačnu lokaciju.

Štete na objektima prijavila su 444 građana, od kojih su prema podacima Županijskog vatrogasnog operativnog centra 322 u Karlovcu.

U Bariloviću je stradalo 70 objekata, u Dugoj Resi 48, te u Vojniću i Bosiljevu po dva.

Završeno je 200 intervencija, odnosno brzih sanacija krovova, što je s 53 vatrogasna vozila obavilo 166 vatrogasaca od kojih je 58 vatrogasaca pristiglo na ispomoć iz Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, te grada Zagreba.

Sanacije posljedica nevremena nastavljaju se i sutra u Karlovcu, Dugoj Resi i Bariloviću.

Županija je izvijestila da su preko Ravnateljstva Civilne zaštite iz robnih rezervi osigurani obroci hrane za sve ljude koji rade na terenu.

Županica je o posljedicama nevremena danas obavijestila uži kabinet Vlade i zatražila pomoć u vidu materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za brze intervencije, poput cerada i alata.

Županija će proglasiti elementarnu nepogodu, ako šteta bude veća od 20 posto iznosa proračuna svake jedinice lokalne samouprave. Na pitanje je li prerano računati hoće li to biti taj iznos, Hojsan Dolinar, rekla je kako pretpostavlja da neće.

- Išla sam gore pokrivati, voda je curila, krov je bacilo i pala sam kroz podest. Nastradala sam, sve me boli, hvala bogu ništa nije polomljeno, proći će, naglasila je Karolina Kudasić.

- Trenutno nam je sanacija krovišta i stambenih objekata broj 1. Nakon toga slijedi uklanjanje drveća koje se nalazi u blizini i onda tek one lakše intervencije, kao što je čišćenje prostora, naglašava Goran Franković, županijski vatrogasni zapovjednik.

Podsjetimo, nakon toplinskog vala jučer je dio zemlje zahvatilo nevrijeme. Kiša i olujni vjetar na širem karlovačkom području prouzročili su štetu. Poplavljeni su podrumi, srušena stabla i krovovi. U županijskom centru 112 zaprimili su brojne dojave, od kojih 83 o oštećenim objektima.

Županijski vatrogasni operativni centar Karlovačke županije radi nevremena praćenog jakom kišom i olujnim vjetrom primio je jučer 210 dojava o potrebi za angažiranjem vatrogasaca na tehničkim intervencijama uklanjanja stabala i krovnih pokrova, saniranja krovišta kuća, ispumpavanja vode iz stambenih objekata i drugih posljedica nevremena, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.


- Sve je letjelo. Kao pijavica, niti ne znam što je to bilo, ništa se nije vidjelo ispred. Na katu kuće gotovo sve je potopljeno, stepenište je potopljeno, kroz knauf curi voda, šteta je dosta velika, kaže Jasminka Butorac, čiju je kuću zahvatilo nevrijeme.


- Uglavnom se radilo o vodi u objektima, o srušenim drvećima i blokiranim prometnicama i oštećenim objektima gdje je došlo do oštećenja krovova, rekao je Miroslav Rade, vatrogasni zapovjednik Grada Karlovca.
Zbog potrebe sanacije nevremena i velikog broja intervencija, na područje Karlovačke županije tijekom srijede bit će upućene dodatne vatrogasne snage iz Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba s ukupno 59 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila.

- Iako je kratkotrajna kiša u nekim dijelovima Hrvatske donijela osvježenje, opasnost od izbijanja požara je i dalje vrlo visoka, stoga pozivamo sve građane na dodatan oprez. Ako primijetite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193 ili Centar 112, poručili su iz HVZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!