U potrazi za hladom: HTV-ova ekipa provjerila kako Zadrani podnose vrućine

30.06.2021.

19:51

Autor: Melita Šare/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U potrazi za hladom

U potrazi za hladom

Foto: Dnevnik / HRT

Danas je bilo malo manje vruće nego proteklih dana, a već sutra stiže toliko iščekivano osvježenje. HTV-ova zadarska ekipa uvjerila se kako liječnici Hitne pomoći, zbog vrućine, ovih dana imaju i dvostruko više poziva i trećinu više intervencija nego inače.

 Cvrčci padaju u nesvijest, a i psi traže osvježenje u moru. Ako ste na plaži, i žalite se na vrućine, pogledajte Adama, majstora pečenja.

- Mene pitaju kako ti je? Ja kažem zeru je toplije nego za Božić, našalio se Adam Muminović, radnik u pečenjarnici u Zadru.

Adamu je ugodno, kako i ne bi kada je radio 40 godina u ljevaonici željeza u Americi.

- Ovdje je negdje oko 300 stupnjeva, a tamo je bilo 5000. Kad ti izlijevaš željezo k'o mlijeko teče, kaže Muminović.

Ništa, kaže, od salatica i mozzarele, traži se janjetina, bez obzira na žegu. Upravo, ono što liječnici, kažu - nikako. Samo lagana hrana.

- Jedan sat iza ručka treba sjesti, a ljudi se idu rashladiti u more. Naglim ulaskom u more dolazi do određenih promjena u organizmu i jednostavno kolabiraju, često dolazi i do gušenja i nažalost i smrtnih ishoda, kazao je Mladen Olujić, liječnik u Hitnoj pomoći u Zadru.

Poljoprivredniku Anđelku dosad, na sreću, nije trebala Hitna. Diže se u pet. Do jedan je na tržnici, a onda teži dio - odlazak u polje. Od povrća živi i valja ga zalijevati.

- I onda pojesti nešto i odmah doma u polje u dva, kaže Anđelko Mitrović.

Zbog raznih "gušta" unuka, djedovi i bake izdrže svašta pa idu i na ribe po zvizdanu.

Majstori, građevinari se ne daju. Već navikli na pasje vrućine.

- Grije, ali što ćemo, moramo trpiti, moramo raditi, kaže Marko Grgić, građevinar u Zadru.

Dobro bi im došao led iz ledomata, koji je, također, čini se, kolabirao.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!