19:24 / 23.09.2021.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/HRT

Buljan Flander: Podnosim ostavku, nemam potporu gradonačelnika

Burne reakcije na zabranu pisanja o Buljan Flander

Burne reakcije na zabranu pisanja o Buljan Flander

Foto: HRT / HTV

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba Gordana Buljan Flander potvrdila je za portal HRT-a da je podnijela ostavku na tu funkciju. Izjavila je da nema potporu gradonačelnika nakon što tri mjeseca nije uspjela doći do njega zbog podrške radu Poliklinike tijekom medijskog linča od strane jednog portala. Najavila je da će ići u privatnu praksu i nastaviti sveučilišnu karijeru kao redovita profesorica. Istaknula je da je već početkom rujna željela otići ali, upravo zbog natpisa o Poliklinici i djelatnicima željela je ostati uz djelatnike. Nakon što je neprofitni portal H-Alter u proteklih nekoliko mjeseci objavio seriju članaka novinarke Jelene Jindre pod naslovom "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?" - u kojima problematizira rad Gordane Buljan Flander, odnosno ustanove kojoj je na čelu, sud je zabranio daljnje objavljivanje tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Pokušaj cenzure medija izazvao je niz burnih reakcija.

Nakon niza susreta s majkama kojima se oduzimaju djeca u brakorazvodnim parnicama i dodjeljuju nasilnim očevima, početkom prošle godine Jelena Jindra na portalu H-Alter počela je pisati o teoriji otuđenja od roditelja. Polikliniku za zaštitu djece i mladih prozvala je predvodnikom te teorije.


- U daljnjem istraživanju me, u biti, iznenadilo što sam shvatila da sve ovo o čemu ja pišem, da to svi znaju već 20 godina, kaže Jelena Jindra, novinarka HRT-a i autorica tekstova na portalu H-Alter.

Roditelji, kaže, nisu imali nikakvu moć nešto promijeniti.  

- O svemu tome što im se događa unutar sustava obavještavali su sve nadležne institucije, međutim, one nisu nikada odgovarale, dodaje.

Zbog serije članaka reagirala je i Poliklinika. Sve opovrgavaju.

- Jako puno je bilo reakcija, prijetećih, poziva na linč na društvenim mrežama, neki roditelji, kažem, su i odustali od dolazaka i stvorila se jedna atmosfera nepovjerenja, linča, kazala je ravnateljica Poliklinike Ljiljana Buljan Flander.

Zbog toga je od suda zatražila zabranu daljnjeg objavljivanja članaka. Općinski sud u Zagrebu putem Ovršnog zakona tom zahtjevu udovoljava.

- Ovdje se cenzura uvodi zaobilaznim putem, pomoću nekih drugih propisa, ali jednako tako efektivno, smatra Toni Gabrić, glavni urednik H-altera.

Pravni stručnjaci odluku nazivaju opasnim presedanom.

- Ne traži se uklanjanje postojećih članaka, nego se zabranjuje objavljivanje nekih eventualnih budućih tekstova, i zato je, ne bih željela upotrijebiti neku grublju riječ, ali ova zabrana je pomalo besmislena, potpuno nesvrhovita, tumači odvjetnica Vesna Alaburić.

Odlukom suca zgrožena je i Vlada.

- Jasan politički stav vlade RH da sloboda medija, govora, mišljenja, pisanja, emitiranja ničim ne smije biti ugrožena, niti ograničena, ističe premijer Andrej Plenković.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, kazala je da joj je potpuno neprihvatljivo da bilo tko, na bilo kojem mjestu, bilo kojem novinaru, ili bilo kojem mediju, unaprijed onemogući da o nečemu piše ili govori.

Žestoko je reagirala i oporba.

- Ako može jedan sud ušutkati medij koji se drznuo progovoriti o tome da je netko podržavao ili nije spriječio zlostavljanje djeteta, a što je sutra onda, pita Mirela Ahmetović, saborska zastupnica SDP-a.

Karolina Vidović Krišto, neovisna saborska zastupnica, nije za to da se sve svede na jednu osobu, nisam zato da se bilo koga etiketira paušalno, zalaže se za to da se ti slučajevi rasvijetle.

- Da sam znala da će to izazvati reakcije, da će se to smatrati udarom na slobodu medija, ja bih sigurno onda pokušala naći neki drugi način, kazala je Buljan Flander.

Kao jedan od osnivača Poliklinike, Grad Zagreb odlučio je smijeniti Upravno vijeće i ispitati optužbe.

- Mi možemo imati internu kontrolu od strane Gradskog kontrolnog ureda prema Poliklinici da se vidi da li ima neke nepravilnosti u poslovanju, ja tu ne ulazim da ima, ali mislim da je dobro da se to raščisti, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Na odluku suda H-Alter će u roku od 8 dana uložiti žalbu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!