U Šibenik uplovio najveći privatni kruzer na svijetu

24.04.2023.

19:57

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/HRT/B.B.B.

Kruzer uplovljava u Šibenik

Kruzer uplovljava u Šibenik

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Luksuzni kruzer The World dug 200 metara uplovio je jutros u šibensku luku. U vlasništvu je putnika koji na njemu žive i plove obilazeći brojne destinacije. Taj kruzer poseban je po tome što ima više članova posade nego putnika. Ploveći luksuz, uplovio je jutros kroz kanal svetog Ante, morska vrata Krešimirova grada. A prema posebnom zahtjevu, odobreno im je sidrenje s najboljim pogledom na povijesnu jezgru. Iz Šibenika su se javili Anamarija Škorić i Petar Mikuličin.

Milan Grujić iz Šibenika, pomorski agent, objasnio nam je kako funkcionira ovakav aranžman.

- U biti su putnici vlasnici luksuznih apartmana, i tako - brod krstari cijelim svijetom - tokom cijele godine i evo ove godine imamo privilegiju da ga ugostimo i u Šibeniku, kaže.

Njegovih 12 paluba, poput najekskluzivnije rezidencijalne zgrade, samo na moru.

Vlasnici apartmana na ovome brodu mogu biti samo oni izuzetno dubokoga džepa. Vrijednost im se procjenjuje, pod uvjetom da su na prodaju, i na više od 13 milijuna dolara.

Ne iznenađuje što privatnost štite iznad svega. Snimanje je strogo zabranjeno, pa smo putnike nakon iskrcaja smjeli "uloviti" samo s leđa.

No, gosti su to na kakve Šibenik, grad s dva UNESCO-va spomenika, u svoj strategiji turizma, i računa.


Drugačija klijentela u usporedbi s drugim gradovima


Direktor TZ Šibenika Dino Karadžole naglašava kako se broj bogatija klijentele povećava.

- Mi imamo realtivno puno uplovaljavanja, ali manjih brodova sa jednom boljom klijentelom. Tako ako govorimo, ako uspoređujemo Šibenik s nekim drugim gradovima u fizičkim brojkama mi smo na par posto ili 5 posto od nekih drugih gradova, kaže.

A ovogodišnja kruzing sezona, s 15 uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima, počela je, i više nego uspješno.

Za kruzer "The World" Šibenik je nakon Dubrovnika, Korčule i Visa, ujedno zadnje jadransko odredište, nakon kojega će otploviti prema Siciliji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!