U Sisku uručeni ugovori o gradnji obiteljskih montažnih kuća

14.12.2021.

12:18

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Sisak

Sisak

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Pet višečlanih obitelji s područja Siska i Petrinje, čije su kuće uništene u potresu, danas je preuzelo ugovore o izgradnji novih montažnih obiteljskih kuća. Kuće će se graditi zahvaljujući akciji koju je pokrenuo Željezanski biskup s udrugama Hrvata iz Slovačke, Austrije i Mađarske.

 

Ove obitelji u potresu su izgubile sve što su cijeloga života stvarale i gradile.


- Kuća postojeća je za rušenje, ne može se u njoj živjeti. Dobit ćemo novu montažnu kuću od 85 kvadrata, rekao je Stjepan Kusuran iz Hrastelnice.


- Na našoj parceli, u našem dvorištu bit će nova kuća. Iz njega nismo ni izlazili, u kontejneru smo. Značit će puno, pogotovo meni s četvero djece. Ne mogu vam ni opisati što će značiti, kaže Žarko Gabrić.

Gradnja kuća omogućena je donacijama prikupljenima kroz projekt "Krov za Hrvatsku" koji je pokrenula Željezanska biskupija. Projekt se provodi i uz pomoć svih biskupija i pokrajina u Austriji kao i udruge Hrvat S.A.M. i Caritasa Sisačke biskupije.

- Skoro prije godinu dana kad je potres bio prvog dana biskup je odlučio idemo konkretno pomagati obiteljima. Nama ne trebaju ni škole, ni crkve, ni bolnice ni institucje ako nemamo ljudi, rekao je fra. Božidar Blažević, udruga Hrvat S.A.M.

- Danas je važno da mi omogućimo sve što je u našim snagama, da vi možete ovdje raditi, živjeti, moliti, rekao je mons. Egidije Živković, biskup željezanski.

Pripremom gradilišta, priključaka i izgradnjom temelja u projektu sudjeluje i Vlada Republike Hrvatske.

- Dobit ćete protupotresnu, stabilnu i sigurnu kuću energetski gotovo pasivnu, rekao je Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.


Obitelji koje su danas preuzele ugovore o izgradnji kuća u svoje nove domove će useliti u roku od šest mjeseci, a kako je donacijama do sada prikupljeno 10 milijuna kuna, najavili su organizatori, gradit će ih se još.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!