Stlačeni prirodni plin sve je popularnije jeftino gorivo

28.10.2021.

07:01

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

U S. Brodu otvorena punionica stlačenog prirodnog plina

U S. Brodu otvorena punionica stlačenog prirodnog plina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Slavonskom Brodu s radom je počela punionica stlačenog prirodnog plina. Ovo je tek peta u Hrvatskoj, ali prva koja radi potpuno automatski, bez ljudi. Stlačeni prirodni plin sve je popularnije jeftino gorivo u Hrvatskoj i Europi.

Treba napomenuti da ovaj plin ne mogu koristiti automobili koji voze na LPG plin, uobičajen do sada. Ali sve je više automobila i teretnih vozila koji koriste takozvani CNG plin.


- U gradovima Zagrebu, Rijeci, Puli već vam rade takve punionice za autobusni promet. Mi imamo mogućnost točenja osobnih automobila, kamiona i autobusa, nabraja Krešimir Marijanović, voditelj CNG punionice plina, "Brod-plin", Slavonski Brod.


Punionica je uz samu autocestu, a zbog jeftinoga energenta, primjerice automobil na CNG plin s 22 kune može prijeći 100 kilometara, sve više transportnih vozila koristi taj plin. Sve je više upita o početku rada punionice.


- Punionica na ovom mjestu ima dobar prolaz jer već imamo dosta upita i ljudi iz Srbije i ostalih koji se raspituju je li puštena u pogon i kad će biti puštena, navodi Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.


Osim povoljnog mjesta i ekološki čistijeg goriva, punionica je i najjeftinija u Europi.


- Morali smo se pozicionirati u regiji, budući da u našem susjedstvu, BiH, Srbiji, Madžarskoj i Sloveniji imamo isto punionice. Ta cijena mora konkurentna, što smo i uspjeli. Kreće se na nivou 1 euro za kilogram prirodnog stlačenog plina, tako da je u EU najniža, objašnjava Dalibor Bukvić, direktor "Brod-plina", Slavonski Brod.


Inače, na skorom natječaju za koncesiju javnog prijevoza u Slavonskom Brodu, poručuju iz Gradske uprave, znatnu će prednost imati ponuđači čiji autobusi voze na prirodni stlačeni plin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!