Neformalne norijade diljem Hrvatske

25.05.2021.

12:30

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Neslužbena norijada

Neslužbena norijada

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Posljednji je bio dan nastave za maturante, kojima je ova školska godina protekla u posebnim, pandemijskim uvjetima. Kao i prošle godine, ovogodišnja je preporuka bila da se suzdrže od većih okupljanja - no mnogi nisu poslušali. Spontano su se okupili i proslavili kraj srednjoškolskog obrazovanja

Iako u Hrvatskoj nema službene norijade zbog epidemioloških mjera koje je donio Stožer civilne zaštite, zagrebački maturanti ipak su se okupili na Trgu bana Jelačića i prošetali gradom. Nije izostalo ni tradicionalno kupanje u Manduševcu niti bakljada.

Iz centra Zagreba održali su i tradicionalnu šetnju do Bundeka, na kojem su slavili kraj školske godine.

Splitski maturanti jednoglasno kažu da im nije bilo lako, ali da su unatoč svim zaprekama teške pandemijske godine spremni za državnu maturu. Isto smatraju i profesori, to više što su se maturanti prvi vratili u školske klupe.

Iako u Splitu norijade nema, maturanti se danas spontano okupljaju oko škola. Sve službene proslave su odgođene iza maturalnih, pa čak i prijamnih ispita, no neslužbene su krenule. Postoje i neki planovi za okupljanja na splitskim plažama, a dosta se iznajmljuju i kuće za odmor.

Upućeni su apeli maturantima da budu odgovorni, jer najmanje što bi im trebalo jest da im tešku godinu na kraju otežaju samoizolacija ili zaraza.

Maturanti

Maturanti

Foto: Dnevnik / HRT

- Definitivno bi bilo bolje da smo bili uživo, ali online mi je pomoglo da pohvatam neka gradiva, rekao je Antun Juniković.

- Nastava je bila malo manje kvalitetna, snalazili smo se kako smo mogli, nije pomoglo, ali nije ni toliko odmoglo, kazao je Duje Štolfa.

- Ovo je uvijek jedan svečan dan, ali i iznimno tužan zato što završavaju svoje četverogodišnje obrazovanje. Iznimno nam je drago što će to biti u školskim klupama, rekla je Dajana Bokšić, ravnateljica 3. gimnazije iz Splita.

Zbog koronavirusa ni u Osijeku nije bilo organiziranog ispraćaja maturanata. No dio maturanata odlučio je oprostiti se sa srednjom školom kao i mnoge druge generacije do sada.  Okupili su se na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića i zabavu nastavili na lijevoj obali Drave.

- Nemam osjećaj da nam je zadnji dan i zbog online nastave i zbog svega. Nemam osjećaj da smo proživjeli 4 godine i čudno mi je, ne osjetim sad da je kraj, ali tužna sam kad razmislim o tome svemu, objasnila je kako se osjeća na zadnji dan srednje škole Ana Knežević, maturantica 3. gimnazije Osijek.

- I tužni i radosni, svega ima jer nas je korona spriječila, ali volimo se danas, slavimo, rekla je Marija Magdalena Purgar, maturantica 3. gimnazije Osijek.

Puni su planova i želja.

- Upisujemo svi odavde fakultete, sretni smo, nadamo se da ćemo ispuniti sve svoje želje i da ćemo nastaviti sretno i s dobrim uspjehom, uvjerena je Mia Krmpota, maturantica Gimnazije Gaudeamus Osijek.

A prije fakulteta čeka ih državna matura.

- Mislim da sam sppremna, pripremam se od zime i bit će to ok, istaknula je Ida Antunović, maturantica Gimnazije Gaudeamus Osijek.

Spremni su za državnu maturu i u osječkoj 3. gimnaziji koja je od neki dan "korona free" škola.

- Organizirali smo, podijelili smo nekako dežurstvo, baš smo na knap s profesorima i nadamo se da neće biti puno samoizolacije, objasnio je Dražen Jakopović, ravnatelj 3. gimnazije Osijek.

Državni prvak iz filozofije zato danas nije otišao na proslavu.

- Iskreno, nema se smisla izlagati takvom riziku, ni sebe ni druge, u idućih mjesec dana, smatra Ivan Marinić, maturant 3. gimnazije Osijek.

Svi su danas bili svjesni rizika, ali nadaju se da će ostati zdravi.

- Dosta smo odgovorni kao generacija i držat ćemo se pravila, rekla je Leonarda Pribić, maturantica 3. gimnazije Osijek.

-  I mi smo bili mladi, isto smo se tako ponašali. I oni su danas veseli i treba im dopustiti malo više nego što je uobičajeno, smatra Ivan Aničić, profesor u Poljoprivredno-veterinarskoj školi Osijek.

Osječki maturanti zabavu su nastavili tradicionalno kod katakombi, na lijevoj obali Drave.

I u ostalim hrvatskim gradovima, unatoč epidemiološkim mjerama, maturanti su se okupili na neslužbenim proslavama. Pogledajte u fotogaleriji kako su proslavili zadnji dan škole:

No, vremena za preveliko slavlje nema, uskoro počinju ispiti državne mature. Ispiti kreću već 1. lipnja, dakle za tjedan dana, engleski kao prvi obavezni predmet je 4. lipnja. 

Poruku maturantima uputio je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

- Ja im se svima zahvaljujem na strpljenju, ovo je bila teška godina. Ali hajdemo završiti ovu maturu i ja neću imat ništa protiv - neka polože maturu pa idemo onda napraviti norijadu, rekao je Fuchs.

Iako su im planovi za budućnost različiti, maturanti se u jednom slažu: ovo je bila izazovna godina za sve njih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!