19:43 / 21.05.2021.

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Maturanti se opraštaju od škole i svojih profesora

Maturanti

Maturanti

Foto: Dnevnik / HRT

Malo manje od dva tjedna ostalo je do ispita državne mature. Iako za maturante službeno nastava završava 25. svibnja, neki su se već danas oprostili od svojih profesora.


Okupljeni ispred škola, u prigodnim majicama, zagrebački maturanti na svoj način oprostili su se od svojih razrednika.

- Ja kad ih gledam ne mogu vjerovati, kao da su jučer došli u prvi razred i sada su odjednom ljudi na pragu života, kaže Ljiljana Erceg Vukić, profesorica fizike, X. gimnazija "Ivan Supek", Zagreb.

Kako bi što manje maturanata bilo u samoizolaciji uoči ispita državne mature, Ministarstvo obrazovanja preporučilo je da u ponedjeljak i  utorak u škole dolaze samo oni kojima je potrebna dodatna provjera znanja.

- Ja imam još jednu stvar za odgovarati, tako sam ja u ponedjeljak zadnja dva sata u školi, kaže Lucija, maturantica iz Zagreba.

- Danas nam je zadnji dan nastave u školi uživo kao takve i mislim da nam je svim maturantima žao što ta dva dana ipak nećemo moći provesti u školama, kaže Sandra.

Posljednji dan nastave uživo i za većinu osječkih i varaždinskih maturanata.

- Došao je i taj dan kada se moramo rastati, a bile su ove dvije godine malo i izazovne, bile su komplicirane, kaže Luka, maturant iz Varaždina.

Splitski maturanti posljednja dva dana provest će u školama.

- Ipak smo se dogovorili i udovoljili njihovoj želji da dođu u školu na način da se pozdrave s predmetnim nastavnicima, rekla je Ninočka Knežević, ravnateljica, IV. gimnazija "Marko Marulić", Split.

 Kraj nastavne godine donosi i okupljanja maturanata. Iz stožera civilne zaštite maturantima poručuju, ostanite odgovorni.

- Ja sam savim siguran i uvjeren da se veselje zbog završetka srednjoškolskog obrazovanja može organizirati na način koji je epidemiološki siguran, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Maturanti neće imati previše vremena za opuštanje, jer već početkom lipnja počinju ispiti državne mature.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!