16:54 / 30.11.2021.

Autor: T.V./Hina/HRT

Lokalni stožeri mjerama pokušavaju spriječiti prodor omikrona

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Otkriće omikron varijante koronavirusa prijavljuje sve više zemalja koje zatvaraju svoje granice kako bi spriječile njegovo širenje. I hrvatske županije pokušavaju spriječiti prodor omikrona na svoje područje - tako se Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije odlučio za obaveznu 14-dnevnu karantenu za putnike koji dolaze s juga Afrike i Hong Konga, dok je istarski Stožer pozvao sve osobe s područja te županije koje su doputovale iz tih zemalja na testiranje.

PGŽ uvodi karantenu za putnike iz juga Afrike i Hong Konga

Svi putnici koji dolaze s juga Afrike i Hong Konga na područje Primorsko-goranske županije morat će u 14-dnevnu karantenu, priopćeno je u utorak iz Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije. 

- To se odnosi na dolaske iz država Južnoafrička Republika, Bocwana, Kraljevina Eswatini, Lesoto, Namibija, Zimbabve i Hong Kong, rekao je načelnik ovog stožera Mladen Šćulac nakon završetka sjednice Županijskog stožera.

Glavni epidemiolog Dobrica Rončević istaknuo je da je u ovoj županiji već drugi tjedan stagnacija epidemijskog vala.

- Nadamo se da se u taj val neće umiješati nova varijanta koronavirusa (omikron) koja je krenula iz južnoafričkih zemalja. U tom smislu, vodimo računa da svi koji dolaze iz tih krajeva budu u 14-dnevnoj karanteni. Dok još ne znamo puno o toj varijanti, bitno nam je da ona ne prevlada, rekao je Rončević.

Naveo je da je u Primorsko-goranskoj županiji aktivnih slučajeva nešto manje nego prošli tjedan, te se očekuje rasterećenje bolnice.

- Zaključeno je da nema potrebe za aktivacijom dodatnih bolničkih kapaciteta, no oni su spremni i u svakom se trenutku mogu aktivirati, rekao je Rončević. Istaknuo je da se cijepljenje u županiji odvija visokim intenzitetom, i prvom i drugom dozom, a velik je i interes za treću dozu.

Putnici iz Južne Afrike pozvani na testiranje na omikron varijantu koronavirusa

Istarski Stožer civilne pozvao je u utorak sve osobe s područja Istre koje su od 19. studenoga nadalje doputovale - direktno, ili indirektno presjedanjem - u Hrvatsku iz Bocwane, Kraljevine Eswatini, Lesota, Mozambika, Namibija, Južnoafričke Republike i Zimbabvea, na testiranje.

Naime, kako se navodi u priopćenju za javnost, poziv građanima na testiranje upućen je u svrhu ranog otkrivanja omikron varijante SARS-CoV-2 virusa neovisno o tome imaju li te osobe simptome bolesti covid-19.

Za testiranje građani moraju kontaktirati Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

- Pratimo situaciju u okruženju koja nije dobra i stoga želimo otkloniti bilo kakvu mogućnost pojave omikron varijante koronavirusa u Istri, poručili su iz istarskog Stožera civilne zaštite.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!