07:31 / 08.11.2019.

Autor: S.M./HRT

U tri županije u utorak zbog štrajka neće biti nastave

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uoči pregovora u ponedjeljak, sindikati najavljuju da će o Vladinoj ponudi njihovi članovi odlučiti na referendumu.
U osnovnim i srednjim školama danas zbog štrajka nema nastave u Vukovarsko-srijemskoj i Karlovačkoj županiji. U osnovnim školama na štrajk se odazvalo 94,13%, a u srednjim 87,37%. 

Na konferenciji za novinare prosvjetnih sindikalnih predstavnika rečeno je da u utorak neće biti nastave u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. 

- U ponedjeljak dvije županije u štrajku
- Otvoreno: Podržavate li nastavak štrajka u školama?
- Sindikalni prosvjednici Vladi poručili: Ne odustajemo! 

Sindikati zaposlenih u odgoju i obrazovanju poručili su da će novi prosvjed možda organizirati tako da se poklopi s Kongresom Europske pučke stranke (EPP) koji će krajem studenoga HDZ ugostiti u Zagrebu.

- Ovaj prosvjed im nije puno značio, ali možda će im značiti kad bude predsjedanje Europskom unijom. A bliže od siječnja je Kongres EPP-a. Novi prosvjed ćemo promišljati tako da se poklopimo s tim terminom. Ako se pročuje u Europi, možda će ih taj prosvjed malo razbuditi, poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem na konferenciji za novinare. Kongres EPP-a održava se u Areni Zagreb 20. i 21. studenog.

Dodala je da je glavna poruka sindikata kako neće odustati do ispunjenja svojih zahtjeva. Sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti poslova na 1,406 postotna boda, za što su ponovili kako "ne žele više od drugih, nego izjednačavanje" s ostalim zaposlenicima u državnim i javnim službama.

- Ne očekujemo čuda od sastanka u ponedjeljak, ali Vlada je zaboravila da u sustavu obrazovanja ima 68.000 zaposlenih. Mi možemo raditi pritisak, kazala je Šprem, dodavši kako poziv od Vlade još nisu dobili.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec osvrnuo se na odluku Vlade koja je usvojila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu. 

- Svi ste primijetili kako su najbolji strani konzultanti došli u Hrvatsku kako bi napravili analizu koeficijenata u Državnom inspektoratu. Zanima me koliko je to koštalo da dođu do toga da se ogromnom broju ljudi povećaju koeficijenti složenosti poslova. Sada je u Inspektoratu najniži koeficijent 1,503, a bio je 1,329, sličan kao i učiteljima, kazao je Mihalinec. Dodao je kako Vlada očito "ima, može i hoće", a da za učitelje "nema, ne može i neće ".

- To je poruka Vlade učiteljima, i svima u sustavu odgoja i obrazovanja kako oni za njih ništa ne vrijede bez obzira što pričali. Vlada šalje poruku kako apsolutno ne stoji iza reforme obrazovanja, naglasio je Mihalinec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!