13:10 / 12.02.2021.

Autor: I.Z./Hina

Cjepiva stižu u županije

Cijepljenje u Hrvatskoj

Cijepljenje u Hrvatskoj

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Cjepivo Moderne i AstraZenece stiže u hrvatske županije. Za sada je u Varaždinsku županiju stiglo 1.100, a u Međimursku 700 doza cjepiva.

U Međimurje stiglo cjepivo Moderne i AstraZenece

U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji potvrđeno je 14 novozaraženih, dva su pacijenta na respiratoru, a umrlih nije bilo, rekli su na konferenciji za novinare članovi Stožera civilne zaštite i dodali da je i u tu županiju stiglo cjepivo Moderne i AstraZenece.

- Dostavljeno je 300 doza Moderninog cjepiva te 400 doza cjepiva AstraZenece, a za ponedjeljak je najavljeno i 800 doza Pfizerovog cjepiva, istaknula je epidemiologinja Višnja Smilović iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Ako stigne, onda bismo prema planu sljedeći tjedan počeli s cijepljenjem na punktovima. Ovaj tjedan cijepljenje ide svojim tijekom, tako da ćemo sve doze koje smo dobili i potrošiti, rekla je Smilović.

Ravnatelj čakovečkog Doma zdravlja Branko Vrčić podsjetio da od je utorka otvorena internetska platforma za prijavljivanje pacijenata za cijepljenje protiv Covida-19.

- Mogu vas informirati sa zadovoljstvom da je do danas ukupno upisano 9000 ljudi. To je enormno puno i zadovoljni smo interesom, a sad sve ovisi o planu i programu cijepljenja, kao i o dolasku cjepiva, rekao je Vrčić.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je da je trenutačna epidemiološka situacija u županiji znatno povoljnija nego proteklih tjedana, dodajući kako je to jedan od razloga što se i ostali srednjoškolci u ponedjeljak vraćaju u školske klupe.

- Dakle, nastava ide uživo, čime se pridružujemo velikom broju ostalih hrvatskih županija, rekao je Posavec i dodao da će prijevoz, autobusni i željeznički, za sve učenike srednjih škola i dalje biti besplatan.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje Blaženka Novak rekla je da su se za povratak svih učenika u školu dobro pripremili.

- Ovaj smo dan dugo čekali i mislim da su svi učenici i zaposlenici škola iznimno sretni što će se učenici ponovno vratiti u školu. To je novih gotovo 1700 učenika u sustavu, rekla je pročelnica.

Posebice je istaknula da su ravnatelji svih škola zajedno s ostalim zaposlenicima pripremili epidemiološke mjere koje će se primjenjivati u školama, a tako će biti i u javnom prijevozu.

Konferencija za novinare održana je na novouređenom Autobusnom kolodvoru u Čakovcu. Župan Posavec izrazio je zadovoljstvo što je kolodvor nakon dugo godina preuređen i nudi novi standard u autobusnom prometu na području Međimurja.

- To nam je izuzetno važno u svrhu očuvanja linijskog prometa i autobusnog prijevoza kojim se, ako obuhvatimo sve naše putnike i školarce, koristi nekoliko tisuća naših građana svakog dana, rekao je međimurski župan. 


U Varaždinsku županiju stiglo 1.100 doza cjepiva

Četiri preminule osobe i 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom bilježi danas Varaždinska županija, u koju je ujutro stiglo 1.100 doza cjepiva AstraZenece i Moderne. U tjedan dana u ovoj su županiji zabilježena ukupno 122 nova slučaja zaraze. Sedmodnevna incidencija je 73, a 14-dnevna 161 na 100.000 stanovnika.

Na bolničkom liječenju trenutno su 62 osobe s težom kliničkom slikom. 26 osoba je na odjelu infektologije i drugim odjelima u varaždinskoj Općoj bolnici, dvije su na jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, a 38 bolesnika je u Klenovniku i četiri osobe u Novom Marofu.

- Zadnji put tako mali broj hospitaliziranih i tako mali broj osoba na respiratoru imali smo dalekog 27. listopada, od čega je proteklo 108 dana, rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Robert Vugrin.

Otkrio je i da su tijekom jutra u Varaždinsku županiju stigle prve doze cjepiva AstraZenece i Moderne. Radi se o 700 doza AstraZenece i 400 doza Moderne. Cjepivo će već danas biti distribuirano liječnicima obiteljske medicine i svi će oni do ponedjeljka imati određeni broj cjepiva, rekao je Vugrin dodavši da je na području županije 85 liječnika obiteljske medicine.

Cjepivo je pakirano na način da se iz jedne bočice Moderne i jedne bočice AstraZenece dobije 10 doza.

- Znači, svaki liječnik će dobiti samo jednu bočicu, odnosno imati 10 doza na raspolaganju, dodao je.

- Za idući tjedan najavljeno je 900 doza AstraZenece, 600 doza Moderne i 1.518 doza Pfizera, s time da se Pfizer još uvijek koristi za cijepljenje prve skupine, a to su korisnici domova za starije i zdravstveni djelatnici, kazao je načelnik županijskog Stožera.

- Ove količine su definitivno premale, nemamo još nikakve brojke za ožujak, ali se nadamo da će količine sukcesivno rasti, rekao je Vugrin.

Inače, do sada je Pfizerom cijepljeno 1.360 zdravstvenih djelatnika, od toga 95 posto već s drugom dozom te oko 1.300 korisnika domova za starije i nemoćne, od njih više od 80 posto i drugom dozom. Vugrin je kazao i kako je na sastanku Stožera održanom u srijedu dogovoreno da Varaždinska županija neće tražiti nikakve dodatne nužne epidemiološke mjere.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!