U Zadru traženje parkinga odlazi u prošlost

08.02.2022.

17:37

Autor: Kristina Štrbac/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Parkirni aparat, ilustracija

Parkirni aparat, ilustracija

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Zadarski Poluotok u špici sezone doslovce puca po šavovima od broja automobila. Vozači se ponekad satima vrte u krug tražeći parkiralište kojeg nema. No Grad Zadar je na tragu rješenja. Upravo su počeli s ugradnjom senzora. 

Beskonačno traženje parkirališta oko Poluotoka od ovoga bi ljeta trebalo biti dio prošlosti. Slobodna mjesta pokazivat će mobilna aplikacija. Pametan sustav zagrebačka tvrtka najprije je ugradila na Branimirovoj obali. 

- Ti senzori će omogućavati korisnicima stanovnicima turistima da vide u svakom trenutku putem aplikacije koliko je mjesta zauzeto, koliko je slobodno, ima li smisla da ulaze u jezgru grada i stvaraju još dodatni čep, govori Tomislav Šimac, predstavnik tvrtke iz Zagreba. 

Pametno parkiralište dio je onoga što bi jednoga dana trebao biti Pametan grad - umreženi sustav svih informacija tvrtki u vlasništvu Grada Zadra. Kroz ovaj projekt predviđene su dvije aplikacije.

- Jedna je ova glavna aplikacija Zadar Smart City, a postoji aplikacija Parkiranje, pametno parkiranje, koja će se moći koristiti kao zasebna aplikacija, ali građani će moći i kroz Smart city aplikaciju koristiti funkcionalnosti pametnog parkiranja, istaknuo je Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra.

Uz ugradnju senzora na nešto više od tisuću parkirališnih mjesta, kao i pametnih ekrana, u sklopu ovog projekta kreće i opremanje pedeset Liburnijinih autobusa elektroničkim sustavom naplate. Sve skupa stoji oko petnaest milijuna kuna, od toga je 85 posto bespovratnih EU sredstava.

- Radi se o projektu koji obuhvaća više zasebnih cjelina koji obuhvaća jednu strukturu povezanu IKT tehnologijom. Ona počiva na infrastrukturi koji je Grad Zadar već razvio, optičko kabliranje, Wi Fi mreža i slično i koja će se nadograđivati na tu strukturu, rekao je Josip Milić iz Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

Zadar je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj s ovakvim sustavom, a pametno upravljanje prometom trebalo bi olakšati i građanima i turistima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!