21:14 / 05.09.2021.

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/IMS/HRT

U Zadru zadovoljni, sezona se produžila

Jahta na moru

Jahta na moru

Foto: Dnevnik / HTV

Ova turistička sezona sve je iznenadila. Gotovo pet milijuna noćenja ostvarila je Zadarska županija u kolovozu, a ukupno gotovo 11 milijuna od početka godine. Samo pet posto nedostaje da turistički brojevi dostignu pretpandemijsku 2019. Najave za posezonu također su dobre, kažu u turističkoj zajednici.


Lijepo vrijeme turizmu ide na ruku, a i epidemiološka slika povoljnija je nego prošle godine u ovo vrijeme. Podsjetimo, prošle je godine sezona prekinuta sredinom kolovoza jer je Zadarska županija završila u crvenom na koronakarti. Ove smo godine u narančastom pa turisti i dalje biraju ove krajeve za odmor. I svi djelatnici u turizmu žele da sezona još malo potraje, javila je iz Zadra novinarka Kristina Štrbac.


Početkom sezone očekivalo se manje turista, ali situacija je bila potpuno suprotna. Tražio se krevet više, smještajni kapaciteti bili su puni, ljudi su se zaželjeli putovanja. A iznajmljivači su se dogovorili da cijene neće rušiti, kaže Klaudio Grdović. Dodaje kako se onima koji su tako postupili sezona isplatila.

Mnogobrojni turisti ovih dana puni dojmova odlaze sa Zadarske zračne luke kući. Avioni su puni, letovi i dalje idu u oba smjera. Kolovoz 2021. nadmašio je kolovoz 2019. koji je bio rekordan. Ove je godine Zračna luka imala preko 310 tisuća putnika a tu su i najave za posezonu.

- Očekujemo u rujnu 10 posto manje rotacija nego što smo ih imali u kolovozu. Vjerujemo da ćemo doseći nekakvih 450 tisuća putnika do kraja godine što je nekih 60 posto predpandemijske godine, kaže direktor Zračne luke Josip Klišmanić.

Milijun i tristo tisuća dolazaka bilježi županijska turistička zajednica, dodaje Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije. Puno je gostiju, a tako bi trebalo ostati i u rujnu i u listopadu, dodaje. Aviolinije idu do kraja listopada a dobre su najave popunjenoti hotela. Vraća se poslovni segment, naglašava Kadija.

Ne treba zaboraviti i da je za jesen važna i dobra epidemiološka situacija, kako bi turistička sezona o kojoj ovisi cijela Hrvatska - što dulje trajala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!