10:52 / 11.09.2020.

Autor: Ivona Zadro/HRT

U Zagrebu 51 novozaražena osoba

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Ozdravilo je još 79 osoba pa su sada 573 aktivna slučaja. Samoizolacija je određena za 177 osoba, tako da ih je sada u samoizolaciji 1544.
U Zagrebu je u protekla 24 sata 51 novozaražena osoba, izjavio je za portal HRT-a  ročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Dodao je da je testirana 561 osoba.

Jeleč je kazao da je pomoć tražilo 357 osoba kroz domove zdravlja, a punktovi COVID ambulanti odnosno "drive in uzeli su 224 uzorka. Dodao je da sustav funkcionira prilagođeno epidemiološkim uvjetima.

- Šesnaest novooboljelih ima negativnu epidemiološku anamnezu, 23 su kontakti ranije pozitivnih, šest osoba zarazilo se na godišnjem odmoru, dva novozaražena su iz "uvoza", za dvije novooboljele osobe obrada je u tijeku, a dvije su vjerojatno zaražene na svadbama u Varaždinu i Imotskom, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Grada Zagreba na tiskovnoj konferenciji.

Iako su brojke manje nego prijašnjih dana u Zagrebu epidemiologe zabrinjava broj onih kojima se ne zna izvor zaraze i koji su pritom asimptomatični. Virus je u Zagrebu ušao u još dvije škole - jednu osnovnu i jednu srednju. Ta su se djeca zarazila od kućnih kontakata. Na isti se način zarazila i jedna odgojiteljica u dječjem vrtiću. Zaražen je i jedan djelatnik doma za starije i nemoćne, no testiran je prije dolaska na posao, javlja naša novinarka Nikolina Ćosić. Također, dodaje, ekipirana je ekipa u Zavodu.Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar  naglasio je da su među novozaraženima četiri zdravstvena djelatnika.

- Kada govorimo o strukturi novooboljelih, primijetit ćemo da imamo 16 osoba s negativnom epidemiološkom amnezom, to znači da imamo nažalost, veliki broj asimptomatskih nosioca virusa, naglasio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar.

Ozdravilo je još 79 osoba pa su sada 573 aktivna slučaja. Samoizolacija je određena za 177 osoba, tako da ih je sada u samoizolaciji 1544.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!