10:10 / 05.12.2019.

Autor: Dinko Kreštalica/Potrošački kod/HRT

U Zagrebu je 100.000 neispravnih bojlera

-

-

Foto: - / -

Atmosferski bojler zrak za izgaranje uzima iz prostora u kojemu se nalazi, a dimni plinovi trebaju izlaziti kroz dimnjak. To funkcionira dok u kućanstvu ne nastane poremećaj u dotoku svježega zraka - najopasnija je kombinacija istodobnog rada bojlera i kuhinjske nape.
Zbog trovanja ugljičnim monoksidom u posljednje četiri godine umrlo je osmero ljudi, a 71 osoba se otrovala. Najčešći uzrok su neispravni atmosferski bojleri. U Zagrebu su stoga dio takvih bojlera zapečatili, no više ih je od 100.000 problematičnih. Riječ je o onima koji za izgaranje koriste zrak iz prostora, što može biti kobno za ukućane. Iz gradske plinare poručuju da će skinuti pečate ako kućanstva dodatno osiguraju dovod svježeg zraka do bojlera.

Atmosferski bojler zrak za izgaranje uzima iz prostora u kojemu se nalazi, a dimni plinovi trebaju izlaziti kroz dimnjak. To funkcionira dok u kućanstvu ne nastane poremećaj u dotoku svježega zraka - najopasnija je kombinacija istodobnog rada bojlera i kuhinjske nape.

- Atmosferski bojler za kubik plina treba 10 kubika zraka, taj zrak mora prirodnim putem ući u prostoriju smještaja, izmiješati se s plinom i prirodnim putem otići u atmosferu jer dimnjak na osnovu razlike u temperature i tlakova stvara uzgon. Kada u takvu stambenu jedinicu stavite PVC stolariju koja više nema dovoljan dotok zraka ili prisilnu ventilaciju, bitno ste poremetili uvjete za funkcioniranje tog dimnjaka jer on više ne može ostvariti uzgon nego se događa kontra strujanje zraka i na taj način dimna masa ostaje u prostoriji smještaja, pojašnjava Nenad Zrinski, predsjednik Dimnjačarske obrtničke zadruge.

Kuhinjske nape osim što stvaraju veliki podtlak, imaju i velik protok zraka do čak 600 kubičnih metara na sat. Dimnjačarima glavobolju zadaju i nesavjesni građani - ne puštaju ih u domove, ne dopuštaju provjeru stanja dimnjaka i ložišta, a bojlere servisiraju sami. Kombinacija atmosferskog bojlera i kuhinjske nape uzrokuje čak 9 od 10 trovanja koja završe smrću.

- Ja sam doživio slučaj kad je čovjeku dijete umrlo u kupaoni, pa sam ga upozorio na njegov neispravan bojler, a on je rekao pa to je tako. Čovječe, zar ti nije jasno da ti je dijete umrlo u kupaoni, da možeš i ti - onda ja tebi više nemam što reći, govori dimnjačar Marko Tomešić.

Zbog takvih nepravilnosti u gotovo 8.000 stanova u Zagrebu su serviseri i dimnjačari zapečatili atmosferske bojlere. Krenulo se u kampanju, tiskani su letci koji upozoravaju na opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom.

No opasnost prijeti i od ventilatora, ali i uređaja za klimatizaciju. Struka upozorava da bi atmosferske bojlere bilo najbolje zamijeniti kondenzacijskim. Za to treba rekonstruirati i dimnjake, jer oprez je i više nego potreban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!