13:49 / 09.04.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ublažavanje epidemioloških mjera u dijelu Dubrovačko-neretvanske županije

default error photo

Dubrovačko-neretvanski Stožer civilne zaštite zatražio je od Nacionalnog ublažavanje mjera od 12. travnja za šire dubrovačko područje s dozvolom rada terasa ugostiteljskih objekata uz ograničeno radno vrijeme, a osnovne škole prešle bi na mješoviti model B.

Na širem dubrovačkom području, koje uključuje Grad Dubrovnik te općine Janjina, Ston, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle, dozvolio bi se rad otvorenih terasa ugostiteljskih objekata uz ograničeno radno vrijeme od 7 do 19 sati. Važeća mjera će i dalje vrijediti u dolini Neretve, na Korčuli te u pelješkim općinama Orebić i Trpanj, dok mjerom nisu obuhvaćeni Lastovo i Mljet.

Županijski Stožer ujedno je preporučio osnivačima osnovnih i srednjih škola u Dubrovniku, Župi dubrovačkoj i Konavlima da osnovne škole prijeđu na mješoviti model B, dok u srednjim školama ostaje preporuka za model C, osim maturantima. Također, u dolini Neretve za sve škole je preporučen model C osim za maturante, a u općinama na Pelješcu, Korčuli, Lastovu i Mljetu model A, uz dogovor svake škole pojedinačno s nadležnim epidemiologom.

Nove mjere donose se sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gdje je na širem dubrovačkom području zabilježen pad od 9 posto u sedmodnevnoj kumulativnoj incidenciji, odnosno 14 posto u 14-dnevnoj, a gledajući od najgoreg dana u ožujku do danas pad broja novozaraženih je 36 posto.

- Na Korčuli i u dolini Neretve još uvijek se bilježi rast indikatora, iako je u Neretvi situacija nešto lošija nego na Korčuli, ističu iz županijskog Stožera.

Nove mjere bi stupile na snagu u ponedjeljak, 12. travnja i trajale do nedjelje, 25. travnja kada će se ponovno razmatrati s obzirom tadašnju na epidemiološku situaciju.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dalje je na snazi mjera zabrane održavanja javnih događanja i okupljanja s više od 15 osoba, privatnih okupljanja i svečanosti s najviše do osam osoba iz najviše dva različita kućanstva.

Poslodavcima je preporučeno da organiziraju rada od kuće, smjenski rad te klizno radno vrijeme gdje god je to moguće. Uz to, lokalni stožeri imaju obvezu pojačano nadzirati provedbu mjera, a posebno se apelira na građane i ugostitelje na poštivanje epidemioloških mjera o čijim će rezultatima ovisiti njihovo daljnje popuštanje ili pooštravanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!